RV Life betekent dat je nooit het huis (of het kantoor) hoeft te verlaten

Dit artikel maakt deel uit van onze nieuwe serie Currents, waarin wordt onderzocht hoe snelle technologische vooruitgang ons leven verandert.

Sinds ze in 2016 trouwde, moest Brittany Garrett tijdens enkele van zijn uitzendingen bij de Amerikaanse marine apart van haar man, Isaac, leven. Na het verlaten van het leger in februari begon het paar echter aan een langbesproken plan voor non-stop saamhorigheid. Ze verkochten hun huis in Virginia Beach en vertrokken door Amerika met een aanhanger van 22 voet achter een zwaar voertuig (eerst een SUV, daarna een pick-up). Mevrouw Garrett, 26, beschreef de afgelopen maanden als een kans om haar man in te halen voor “alle verloren tijd toen hij weg was”.

“We zijn halverwege de twintig en hebben geen kinderen”, zegt mevrouw Garrett, die op afstand werkt als wervingsmanager voor een kinderopvangbureau. “We hadden geen huis met twee slaapkamers en drie badkamers nodig. Dat was iets wat de samenleving je laat denken dat je in die levensfase nodig hebt. Dus zijn we gaan krimpen.”

Brittany en Isaac Garrett met hun 22-foot trailer. “We zijn midden twintig en hebben geen kinderen”, zei mevrouw Garrett. “We hadden geen huis met twee slaapkamers en drie badkamers nodig.” Krediet … Brittany Garrett

Zelfs voordat de met een Academy Award bekroonde film “Nomadland”, over een rondtrekkende RV-eigenaar, mensen aan het praten kreeg over het leven op de weg, voegden de Garretts zich bij het groeiende aantal huishoudens dat een camper bezit. Volgens Monika Geraci, een woordvoerster van de RV-industrie Association, het aantal loopt op tot 11,2 miljoen in Noord-Amerika. In het afgelopen decennium is het bezit van campers met 26 procent toegenomen en de verkoop van nieuwe campers in maart brak alle records, met iets meer dan 54.000 die naar dealers in Noord-Amerika werden verscheept.

Dealers en online marktplaatsen melden dat er ook een enorme vraag is naar gebruikte campers, aanhangers, bussen en bestelwagens. En voor de nieuwe modellen blijven de innovaties maar komen, volgens Bob Wheeler, president en chief executive van Airstream Inc. Zijn enthousiasme is duidelijk wanneer hij praat over wat de volgende grote dingen kunnen zijn: uitrolschermen met ingebouwde zonnepanelen en technologie die zodat grijs water kan worden hergebruikt.

“Het tempo van verandering neemt toe”, zei de heer Wheeler. “Het enige dat we kunnen doen, is proberen te anticiperen en systemen te ontwerpen die flexibel kunnen zijn.”

Cary Auburn, een gepensioneerde advocaat uit Colorado die al sinds zijn tienerjaren kampeert, ziet met verbazing de voortgang. “De explosie van technologie in campers in slechts een paar jaar tijd is bijna schokkend, vooral voor degenen onder ons die al zoveel jaren camperen.”

De heer Auburn, 77, herinnert zich een tijd waarin batterijen niet meer dan een stroompje stroom leverden en bad- en afwaswater als vanzelfsprekend in de bossen werden gedumpt.

“We zijn zo geëvolueerd op het gebied van touringcars”, zegt Dave Simso, eigenaar van Dave’s RV Center in Danbury, Conn. “Je bent nooit ergens waar je niet alles hebt wat je nodig hebt.”

Dat kan het geval zijn voor de ultraluxe campers van het merk Newmar, die beginnen bij iets minder dan $ 200.000 en kunnen oplopen tot $ 1,3 miljoen. Maar de zoon van meneer Simso, Dave Jr., de algemeen directeur van het bedrijf, zegt dat zelfs fabrikanten van redelijk geprijsde campers altijd hebben geprobeerd om nieuwe producten bij te houden, zelfs als ‘nieuw’ magnetronovens en dvd-spelers betekende.

Een robuuste aftermarket stelt kopers van oudere modellen in staat om hun units te updaten. De belangstelling is grotendeels gericht op drie gebieden; internet, draagbare stroomvoorziening en wat John Tinghitella, president en eigenaar van RV Designer, dat vervangende hardware voor campers levert, het “icky” onderwerp van toiletten noemt.

“Thuis denk je er nooit over na”, zei meneer Tinghitella, die ook lid is van de RV Industry Association. “We raakten gelijk en doen dat al ons hele leven, we hebben geen enkele verwachting dat we het nog een keer zullen zien.”

Dit is niet het geval terwijl u onderweg bent, wat aanleiding geeft tot een reeks toiletinnovaties.

Voor het grootste deel parkeren de Garretts hun trailer op campings en sluiten ze aan op een rioolaansluiting voor hun zwaartekrachtspoeltoilet. Anders moet een vuilwatertank worden geleegd bij een stortplaats. ‘Dat is mijn werk,’ zei meneer Garrett; zijn vrouw vindt het proces ‘gruwelijk’, net als vele anderen.

Het stel overweegt over te stappen op een composteerbaar toilet waarbij vloeistoffen gescheiden moeten worden gehouden van vaste stoffen. Andere opties zijn een cassettetoilet dat alles opvangt in een container die wordt verwijderd, geleegd en weer teruggeplaatst, en verbrandingstoiletten die het afval verbranden in een metalen container net onder de zitting.

RV kamperen op Sandy Neck Beach op Cape Cod, Mass. Credit… John Greim/LightRocket, via Getty Images

Eigenaren van oudere campers zijn ook op zoek naar robuuste draagbare stroomvoorziening. Veel campings hebben stopcontacten op elke camping. Maar voor “boondocking” – op plaatsen zonder elektriciteit blijven – is een soort stroomvoorziening nodig voor verlichting, verwarming en het opladen van elektronische apparaten. Generatoren op gas kunnen dit, maar maken geluid en uitstoot, dus het upgraden van batterijen met oudere technologie naar lithium-ion is een populair alternatief.

Grant Walters, regionaal verkoopvertegenwoordiger voor Pleasure-Way Industries, een Canadese fabrikant van de kleinste categorie campers die bekend staat als klasse B, zei dat zijn bedrijf in 2016 begon met het installeren van deze snelladende en duurzame batterijen.

“De beslissing was een van de betere stappen die we de afgelopen jaren hebben genomen,” zei dhr. Walters, waardoor eigenaren hun bestelwagens overal konden gebruiken.

“De klasse B biedt een basiskamp voor kamperen in het achterland”, zei hij. “Het is bevorderlijk voor gebruik door mensen die actief kajakken, wielrennen, mountainbikers.”

Karen en Ray Abramson uit Westport, Conn., kochten in 2019 een licht gebruikte Pleasure-Way-camper, die al was uitgerust met lithium-ionbatterijen en zonnepanelen om ze op te laden. “We kunnen waarschijnlijk vijf dagen volledig zelfvoorzienend zijn”, zei Abramson.

Er komt echter meer kijken bij het maken van de overstap dan het omwisselen van oude loodzuurbatterijen voor nieuwe lithiumbatterijen. Specifieke laders worden aanbevolen voor lithium, zowel voor opladen met 120 volt wisselstroom als wanneer ze worden opgeladen door de dynamo van het voertuig, volgens de richtlijnen van de in Seattle gevestigde fabrikant Dakota Lithium.

“Niet alle laders aan boord van campers of aanhangwagens kunnen een lithiumproduct opladen”, zegt Jeff Barron, labmanager bij Interstate Batteries. Dan zijn er nog de kosten. Lithiumbatterijen zijn vier keer zo duur als loodzuurbatterijen en laadcontrollers kunnen $ 2.000 extra kosten, zei de heer Barron. De chief executive van Dakota Lithium, Andrew Jay, schat dat een klein systeem ongeveer $ 1.500 zou kosten, en het meest populaire systeem, inclusief zonnepanelen, is $ 3.000.

Janna en John Wilson genieten van de zon naast hun 40 meter lange camper in Quail Run RV Park in Quartzsite, Arizona, een populaire camperplek die prominent aanwezig is in de film “Nomadland”. Credit… Mel Melcon/Los Angeles Tijden, via Getty Images

Algemeen wordt aangenomen dat de pandemie de huidige populariteit van campers voedt, maar zelfs vóór de wereldwijde sluitingen gingen digitale nomaden met hun werk op pad en niet alleen jonge professionals. De Abramsons – hij is een CPA, zij is een tutor – zijn in de zestig. Toen ze hun camper kregen, voegden ze prompt een tweede bureau toe achter de bestuurdersstoel, zodat ze allebei konden werken tijdens het reizen.

“Er zijn veel mensen die het simpel willen houden en weg willen van de complexiteit van hun leven thuis, maar iedereen wil connectiviteit”, zei de heer Wheeler.

De duurdere campers en aanhangwagens van Airstream worden, net als die van andere fabrikanten, geleverd met wifi en mobiele antennes en er zijn verschillende bedrijven actief op de aftermarket. Deze antennes versterken de ontvangst van een gsm-toren of wifi-toegangspunt, of het nu een camping is of een lokale Starbucks. Maar ze kunnen de lage snelheden niet verbeteren. Dat is een infrastructuurprobleem en het is verergerd door de “exponentiële toename” van het aantal mensen dat de weg op gaat en internet van thuiskwaliteit verwacht, zei Andy Mikesell, die in dealerdiensten werkt bij Winegard Company, dat RV-antennes maakt en verkoopt aan dealers en consumenten.

“De echte truc van het geheel is om alle verschillende partijen samen te laten werken, en campings moeten betere netwerkmogelijkheden inzetten en betere servers installeren”, zei hij.

Voor consumenten die thuis on-demand internetten, zonder er veel over na te hoeven denken, kan het moeilijk zijn om mobiele connectiviteit te krijgen. In 2019 kochten Leigh en Tom Mundhenk van Ocean Park, Maine, een nieuwe Leisure Travel Van. Tijdens hun eerste vakantie van negen weken begrepen ze nooit helemaal hoe ze de in de fabriek geïnstalleerde cellulaire booster moesten gebruiken, omdat deze met verschillende data-abonnementen werd geleverd.

“Er zijn veel verschillende opties en we zijn helemaal niet technisch onderlegd”, zei mevrouw Mundhenk. De heer Mundhenk voegde eraan toe dat het paar nog steeds probeert uit te zoeken wat voor soort plan ze nodig hebben.

Connectiviteitsfrustratie is praktisch universeel, zegt Neil Balthaser, een gepensioneerde techneut die Ultramobility beheert, een YouTube-kanaal voor camperbezitters. Dat komt omdat mobiele internettoegang afhankelijk is van mobiele diensten die misschien moeilijk buiten de gebaande paden zijn.

“Het is een gimmick als je erover nadenkt – je coach krijgt geen andere wifi dan je mobiele telefoon,” zei hij.

Verschillende bedrijven bieden satellietinternet aan, maar het instellen van de ontvanger kan tijdrovend zijn. Starlink, het bedrijf van Elon Musk dat internet aanbiedt via een reeks satellieten, moet het verbinden gemakkelijker maken, maar is nog niet beschikbaar.

Voor campers die vinden dat technologie ofwel te oud, ofwel te nieuw of te icky is, suggereert mevrouw Garretts eerste vier maanden van fulltime RV-leven dat er meer voordelen dan nadelen zijn.

“Het verbaasde me dat ik ervan genoot en het heeft me net zoveel rust gebracht als het heeft”, zei ze vanuit San Diego. “Eenvoudiger leven, dat is de rust waar ik het over had. Minder spullen, meer leven.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *