De omzet en winst van GM worden hard getroffen door het wereldwijde chiptekort.

General Motors verdiende $ 2,4 miljard aan netto-inkomsten in de drie maanden die eindigden in september, een grote daling veroorzaakt door het tekort aan computerchips dat de autoproductie over de hele wereld heeft verstoord.

GM meldde woensdag dat de omzet in het derde kwartaal met 25 procent is gedaald tot 26,8 miljard dollar. In de vergelijkbare periode in 2020 verdiende de automaker $ 4 miljard aan netto-inkomsten op $ 35,5 miljard aan inkomsten.

“Het kwartaal was uitdagend vanwege de aanhoudende druk op halfgeleiders”, zei GM’s CEO, Mary T. Barra, in een brief aan de aandeelhouders.

Het winsttotaal had nog zwakker kunnen zijn, maar het omvatte een betaling van $ 1,9 miljard van de batterijleverancier LG Electronics die verband hield met een grote terugroepactie van elektrische Chevrolet Bolt-auto’s. En vergelijkingen met vorig jaar werden nog ontmoedigend gemaakt door de ongewoon hoge vraag naar auto’s in het begin van de pandemie.

In een telefonische vergadering met verslaggevers zei mevrouw Barra dat ze een aantal halfgeleiderleveranciers had ontmoet om de levering van computerchips door GM te verbeteren. “We werken specifiek aan een strategie om ervoor te zorgen dat we dit soort beperkingen op de middellange termijn en zeker op de lange termijn niet zien”, zei ze.

Het tekort aan halfgeleiders dwingt autofabrikanten om fabrieken wekenlang stil te leggen. In augustus en september heeft GM de productie tijdelijk stopgezet in fabrieken in heel Noord-Amerika, waaronder verschillende die zijn zeer winstgevende pick-up trucks en grote SUV’s maken.

Dat liet dealers met krappe voorraden van nieuwe modellen om de consument aan te bieden. In het kwartaal daalde de verkoop van nieuwe voertuigen van GM in de Verenigde Staten met een derde. De winst vóór belastingen in Noord-Amerika daalde in het derde kwartaal tot $ 2,1 miljard, van $ 4,4 miljard een jaar geleden.

Ondanks het chiptekort zei GM dat het op schema lag om over het hele jaar een winst te maken van $ 8,1 miljard tot $ 9,6 miljard. Dat is een beter vooruitzicht dan de automaker drie maanden geleden gaf, toen de projectie 7,7 miljard dollar tot 9,2 miljard dollar bedroeg.

GM moet grote winsten blijven maken omdat het zwaar investeert om nieuwe elektrische voertuigen te ontwikkelen en fabrieken te bouwen om ze te maken. Mevrouw Barra zei dat een nieuwe batterijfabriek in Ohio – een joint venture met LG – volgend jaar met de productie zou beginnen.

GM is van plan om tegen 2025 wereldwijd 30 nieuwe elektrische modellen te introduceren, waaronder 20 in Noord-Amerika.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *