Een voormalig VW-chef zal de automaker $ 13,7 miljoen betalen voor zijn emissieschandaal.

Volkswagen zei woensdag dat zijn voormalige CEO, Martin Winterkorn, het bedrijf 11,2 miljoen euro (ongeveer $ 13,7 miljoen) zou betalen voor “due diligence-schendingen” die hebben geleid tot het uitstootschandaal van het bedrijf als onderdeel van een schikking met andere voormalige leidinggevenden van in totaal € 288 miljoen.

De aankondiging kwam op dezelfde dag dat openbare aanklagers in Berlijn de heer Winterkorn beschuldigden van liegen tegen het Duitse parlement over zijn kennis van het emissieschandaal van de autofabrikant, wat nieuwe vragen opriep over zijn rol in een doofpotaffaire.

De heer Winterkorn was ooit een van de machtigste mannen van Duitsland, maar wat hij wist van de emissiefraude bleef een cruciale vraag voor Volkswagen, ook al nam hij ontslag in 2015, toen het schandaal voor het eerst uitbrak. Al met al heeft het schandaal Volkswagen tientallen miljarden euro’s aan boetes, schikkingen en juridische kosten gekost.

Aanklagers in Berlijn zeiden woensdag dat de heer Winterkorn veel eerder dan hij in 2017 voor een parlementair panel had toegegeven, wist dat het bedrijf in het geheim miljoenen dieselaangedreven VW-auto’s had uitgerust met speciale software, bekend als een manipulatie-instrument, om vals te spelen bij emissietests . Door de gimmick leken de voertuigen milieuvriendelijk en aantrekkelijk voor ecologisch bewuste consumenten.

“In zijn getuigenis beweerde de beschuldigde ten onrechte dat hij pas in september 2015 op de hoogte was gebracht van de manipulatie-instrumenten”, aldus de Berlijnse aanklagers in een verklaring.

“Volgens de aanklacht was hij zich er sinds mei 2015 van bewust dat de motorbesturingssoftware van sommige VW-voertuigen was uitgerust met een functie om de uitlaatwaarden te manipuleren tijdens het testen”, voegde de officier van justitie eraan toe.

Het laatste juridische salvo tegen de heer Winterkorn kwam toen Volkswagen op woensdag aankondigde dat het nieuwe aanklachten van de Franse autoriteiten tegemoet zag wegens valsspelen bij emissietests.

Het besluit van Volkswagen om schikkingen te zoeken van voormalige leidinggevenden is een ommekeer voor het bedrijf, dat eerder terughoudend was om voormalige topmanagers publiekelijk te beschuldigen van medeplichtigheid aan de emissiefraude.

Naast dhr. Winterkorn heeft Rupert Stadler, de voormalige chief executive van de luxe autodivisie van Audi, ingestemd met het betalen van € 4,1 miljoen. De meeste van de overige betalingen zullen worden gedaan door verzekeringsmaatschappijen die dekking bieden voor bestuurders en functionarissen. De schikking moet volgende maand worden goedgekeurd op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

De heer Winterkorn, die nog steeds strafrechtelijk wordt vervolgd in Braunschweig, een stad in de buurt van het hoofdkantoor van VW in Wolfsburg, wegens beschuldigingen van fraude in verband met de zaak, heeft lang beweerd dat hij niet op de hoogte was van enig vergrijp.

Begin 2017 pleitte Volkswagen in de Verenigde Staten schuldig aan strafrechtelijke vervolging, waaronder samenzwering om de overheid op te lichten, schendingen van de Clean Air Act en belemmering van de rechtsgang. Het bedrijf betaalde $ 20 miljard om civiele en strafrechtelijke aanklachten in verband met het schandaal op te lossen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *