Hoe autoshows eruit kunnen zien, als autoshows een toekomst hebben?

MNCHEN — Vóór de pandemie zagen Duitse autoshows er als volgt uit: autofabrikanten streden om de meeste vloeroppervlakte. Glanzende nieuwe modellen werden onthuld onder begeleiding van goedkope lichtshows. De menigten van voornamelijk mannelijke bezoekers lonkten naar de nieuwste paardenkracht en luxe uit Wolfsburg, München en Stuttgart.

Maar de menigten waren uitgedund, zelfs voordat de pandemie massale bijeenkomsten tot stilstand bracht.

De eerste grote autoshow van Europa in twee jaar, die dinsdag in München werd geopend, ziet er als volgt uit: de nieuwste modellen worden tentoongesteld op buitenpleinen in plaats van in dure paviljoens. Serieuze discussies over onderwerpen als autonoom rijden hebben lichtshows vervangen. En er worden fietsen tentoongesteld. (Ja, fietsen.)

Wat vroeger bekend stond als de Frankfurt International Motor Show, is verhuisd naar München en omgedoopt tot IAA Mobility. Alle vormen van vervoer zijn nu welkom, ongeacht hun voortstuwingsmethode. (IAA staat voor Internationale Automobil Ausstellung, of International Automobile Exhibition.)

De Duitse Vereniging van de Automobielindustrie, die de show om de twee jaar organiseert, speelt in op technologische veranderingen en op het toenemende bewustzijn onder consumenten dat het gierende gebrul van een auto betekent dat hij gif in de lucht spuwt.

Conventionele fietsen en e-bikes, onder meer van merken als Cannondale en Pegasus, werden op het evenement tentoongesteld, samen met een offroad-fietspad. Credit… Felix Schmitt voor The New York Times

Dit is een ongemakkelijk moment voor de auto-industrie. Autofabrikanten halen nog steeds het grootste deel van hun winst uit voertuigen die op benzine of diesel rijden. Maar ze verschuiven bijna al hun geld en energie naar elektrische voertuigen en software voor autonoom rijden, en worstelen om zichzelf opnieuw te definiëren om aan de nieuwe technologie te voldoen.

Alle vijf de nieuwe voertuigen die Mercedes-Benz op de show onthulde, werken op batterijen. Volkswagen, ooit bekend om het paraderen van nieuwe auto’s voor autojournalisten op een groot podium met beukende muziek, toonde zondag geen voertuigen tijdens een persevenement.

In plaats daarvan bood Volkswagen een nerdfeest aan. Verslaggevers verdeelden zich in kleine groepen voor discussies met Volkswagen-managers over autonoom rijden, batterijtechnologie en het plan van het bedrijf om de uitstoot van kooldioxide te verminderen.

In de afgelopen jaren verraste Volkswagen bezoekers met verrassende optredens van sterren als Pink. Dit jaar was de beroemde gast Bryan Salesky, chief executive van Argo AI, een autonoom rijdend bedrijf dat is gevestigd in Pittsburgh en partnerschappen heeft met Volkswagen en Ford.

In plaats van de gebruikelijke spetterende weergave van laserlichten en dreunende muziek, bood Volkswagen lezingen door zijn leidinggevenden aan over autonoom rijden en batterijtechnologie.Credit… Felix Schmitt voor The New York Times

Salesky en Herbert Diess, CEO van Volkswagen, stonden aan een borsthoge tafel, microfoons in de hand, en bespraken waarom het zo moeilijk is om auto’s te maken die zelf kunnen rijden.

“Ik denk dat de wereld begrijpt hoe complex dit is”, zei dhr. Salesky. “Onze kinderen zullen eraan werken.”

‘Duurzaamheid’ was het modewoord. BMW toonde een conceptvoertuig dat volledig van gerecyclede materialen was gemaakt. Maar de autofabrikanten hebben nog werk te doen om iedereen ervan te overtuigen dat ze de klimaatverandering serieus nemen. Activisten van Greenpeace hielden protesten voor het Volkswagen-evenement en anderen, en herinnerden mensen aan de broeikasgassen die dagelijks door de meeste auto’s worden uitgestoten.

Terwijl Ferrari en Lamborghini, iconen van paardenkracht en machismo, geen exposities hadden op de show, was een hele hal gewijd aan fietsen en e-bikes, waaronder merken als Cannondale en Pegasus, evenals een paar podachtige, driewielige voertuigen aangedreven door pedalen en kleine elektromotoren.

Door displays van de nieuwste voertuigen naar openbare pleinen in München te verplaatsen, hoopten de organisatoren een festivalsfeer te creëren en een breder publiek te overtuigen om 20 euro, ongeveer $ 24, te betalen voor een dagkaart. De jury is er nog niet uit of het nieuwe format de opkomst zal terugdraaien die vrijwel alle grote autoshows van de afgelopen jaren teisterde.

Het instapmodel EQA 250 elektrische auto van Mercedes-Benz. Alle vijf de nieuwe voertuigen die Mercedes op de show introduceert, werken op batterijen.Credit… Felix Schmitt voor The New York Times

Voor insiders uit de industrie, die een groot deel van de bezoekers vertegenwoordigen, hield IAA Mobility ook een Davos-achtige “top” die op woensdag paneldiscussies omvatte met titels als “Manage Your Electrified Fleet”, “Decarbonizing the Automotive Supply Chain” en “Challenge van het christelijke wereldbeeld in het tijdperk van digitalisering.”

Axel Schmidt, hoofd van de automotive-divisie van adviesbureau Accenture, zei dat hij vond dat een nieuwe formule te laat was en dat de organisatoren op de goede weg waren. Maar hij wist niet zeker of het zou werken.

“Ik weet niet of dit het begin van het einde is, of het begin van een nieuw tijdperk”, zei de heer Schmidt in een interview.

Het begin van het einde is een duidelijke mogelijkheid. Veel van de enorme tentoonstellingshallen in de Messe München, het beursterrein van de stad, stonden leeg omdat bedrijven, waaronder Stellantis – de maker van Fiat-, Peugeot- en Jeep-voertuigen – weigerden ruimte te huren.

Alle autofabrikanten staan ​​onder financiële druk. Een tekort aan halfgeleiders heeft geleid tot stijgende autoprijzen, waardoor de verkoop is gedaald tot ver onder het prepandemische niveau. Maar de verkoop van elektrische voertuigen stijgt.

En net zoals de pandemie ertoe heeft geleid dat veel mensen hun routines en waarden in twijfel hebben getrokken, heeft het autobestuurders ertoe aangezet om tradities die zo eerbiedwaardig zijn als de autoshow in twijfel te trekken. De Geneva International Motor Show, ooit een van de belangrijkste evenementen op de industriekalender, is sinds 2019 niet meer gehouden, hoewel de organisatoren hebben gezegd dat deze volgend jaar zal worden hervat.

De North American International Auto Show, de meest prominente autoshow in de Verenigde Staten, past zich dit jaar ook aan en verhuist van de gebruikelijke locatie in Detroit naar M1 Concourse, een racecircuit in Pontiac, Michigan. Het evenement, genaamd Motor Bella, biedt bezoekers de kans om in hoogwaardige sportwagens te rijden of over een offroad-parcours te rijden, en om meer traditionele tentoonstellingen van de autofabrikanten te bekijken.

“Dit is niet meer de toekomst”, zei Thomas Ingenlath, een Duitse auto-ontwerper die chief executive is van Polestar, een elektrische autofabrikant die eigendom is van Geely uit China, in het middelgrote paviljoen van het bedrijf. “Deze besloten omgeving is verleden tijd.”

“In München zijn en echt meer als een festival zijn, is zoveel beter”, zegt Thomas Ingenlath, chief executive van Polestar.Credit…Felix Schmitt voor The New York Times

De elegante buitenpleinen van München waren een trekpleister voor Polestar, dat op de show te zien was. ‘Dat is het belangrijkste,’ zei meneer Ingenlath. “In München zijn en echt meer als een festival zijn, is zoveel beter.”

Autofabrikanten hadden zich al losgekoppeld van branchebeurzen en waren op zoek naar nieuwe manieren om met potentiële kopers te praten, en de pandemie versnelde de trend. Volkswagen’s “Power Day” in maart, toen het bedrijf zijn batterijstrategie voor elektrische voertuigen schetste, trok vijf miljoen online kijkers, waaronder twee miljoen uit China.

Mercedes organiseerde zondagavond een extravaganza die vele tradities van autoshows eer aandeed, waaronder ronddraaiende, gekleurde schijnwerpers; gigantische videoschermen; en een stercameo, door Debby van Dooren, een R&B-zangeres in München die de naam Devado draagt. Maar het evenement was minstens evenzeer gericht op online kijkers, die live konden meekijken, als op de autojournalisten die de gratis hors d’oeuvres verslonden.

(De organisatoren van IAA Mobility in München hebben ten minste één heilige autoshowtraditie behouden: lange rijen mensen die wachten op te duur, middelmatig eten.)

Als er enige hoop is op autoshows, kan die komen van de bedrijven die opkomen om het groeiende aantal elektrische auto’s te leveren.

Een voorbeeld is Wallbox, een Spaans bedrijf dat opladers maakt voor thuis en openbare laadpalen. In juni kondigde Wallbox aan dat het zou fuseren met Kensington Capital Acquisition, een overnamebedrijf voor speciale doeleinden, of SPAC, in een deal die het bedrijf waardeert op $ 1,5 miljard.

Enric Asunción en Eduard Casteñeda, oprichters van Wallbox, stonden maandag op hun stand in München om hun nieuwste producten te tonen, waaronder een apparaat waarvan ze zeiden dat het een elektrische auto in 15 minuten volledig kan opladen.

“We hebben een omslagpunt bereikt”, zei de heer Asunción. “Nu, als wereldleider, is de tijd die we nodig hebben om hier te zijn.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *