GM hoopt dat elektrische auto’s en nieuwe bedrijven de omzet zullen helpen verdubbelen

WARREN, Michigan – General Motors heeft de afgelopen jaren miljarden dollars uitgegeven om zijn auto’s en vrachtwagens te elektrificeren, terwijl het probeert Tesla in te halen.

Nu begint het bedrijf, dat heeft gezegd dat het tegen 2035 wil stoppen met de verkoop van voertuigen op benzine, te onthullen hoe groot het verwacht dat deze weddenschap vruchten zal afwerpen.

De autofabrikant zei woensdag dat het zijn jaarlijkse omzet tegen 2030 ongeveer wil verdubbelen tot ongeveer $ 280 miljard. Het rekent voor een groot deel van de groei op nieuwe elektrische vrachtwagens en auto’s, terwijl het nieuwe inkomstenstromen uit software en services toevoegt.

“Als je kijkt naar alle investeringen die we de afgelopen vijf jaar hebben gedaan, is dat de positie waarin we ons echt in de uitvoeringsmodus bevinden”, vertelde GM’s chief executive, Mary T. Barra, aan verslaggevers in het technische centrum ten noorden van Detroit gedurende een dag lang presentatie aan investeerders.

Hoewel het een bescheiden groei verwacht in de verkoop van voertuigen op benzine, zijn elektrische auto’s “een enorme groeimogelijkheid”, zei ze. GM hoopt ook ride-hailing-diensten te ontwikkelen die gebruik maken van autonome auto’s, verzekeringsproducten te creëren en zijn defensiecontracten uit te breiden.

“Dat zal ons echt in staat stellen om dat verdubbelingseffect in inkomsten te krijgen”, zei mevrouw Barra.

Als de strategie van GM een doel heeft, dan is het wel Tesla, de dominante maker van elektrische auto’s en verreweg de meest waardevolle automaker ter wereld. De marktkapitalisatie van Tesla, bijna $ 800 miljoen, is ongeveer 10 keer die van GM.

In de drie maanden die in september eindigden, leverde Tesla 241.000 auto’s over de hele wereld. Dat is aanzienlijk meer dan GM in een heel jaar verkoopt.

Mevrouw Barra noemde Tesla niet in haar presentatie, maar maakte duidelijk dat GM op jacht was naar de beginnende autofabrikant. “We willen de nummer 1 zijn in het marktaandeel van EV’s in de Verenigde Staten”, zei ze.

Ford Motor, Volkswagen en andere gevestigde autofabrikanten investeren ook miljarden dollars om elektrische voertuigen te ontwikkelen. Ford begon dit jaar met de verkoop van de Mustang Mach-E, een elektrische SUV, en lijkt klaar om GM op de markt te verslaan met een elektrische pick-up, de F-150 Lightning, die volgend voorjaar op de markt komt.

Verschillende start-ups hopen ook elektrische auto’s te verkopen. Onder hen zijn Rivian, die vorige maand begon met het maken van een elektrische pick-up, en Lucid Motors, die zegt deze maand een luxe elektrische sedan te gaan verkopen.

In zijn presentatie gaf GM een glimp van een elektrische versie van zijn populaire Chevrolet Silverado-pick-up. De truck zal een glazen dak hebben en in staat zijn om met alle vier de wielen te sturen, niet alleen de voorste twee, aldus het bedrijf. Directeuren willen niet zeggen wanneer het in productie gaat.

De elektrische Silverado zal worden gebouwd in de Hamtramck-fabriek van GM in Detroit, naast een elektrische SUV van GMC Hummer, die het bedrijf van plan is tegen het einde van dit jaar te verkopen. GM voegt volgend jaar de Cadillac Lyriq toe, een elektrische SUV.

Het zei ook dat het werkte aan een nieuwe versie van zijn Super Cruise-rijhulpsysteem dat handsfree rijden op lokale wegen mogelijk maakt en verkeerslichten en stopborden herkent. De nieuwe versie, Ultra Cruise genaamd, zal concurreren met Tesla’s Autopilot-systeem.

Autopilot, waarmee auto’s zelfstandig kunnen sturen, remmen en accelereren, wordt geprezen door Tesla’s fans, maar blijkt ook niet te remmen voor stilstaande voertuigen, wat leidt tot ongevallen en doden. Federale toezichthouders onderzoeken 12 gevallen waarin Tesla’s die op Autopilot werkten, in botsing kwamen met politieauto’s en andere hulpverleningsvoertuigen.

GM’s Ultra Cruise zou in 2023 worden uitgebracht voor gebruik op twee miljoen mijl wegen in de Verenigde Staten en Canada. Super Cruise werkt momenteel alleen op ongeveer 200.000 mijl aan grote snelwegen.

Het bedrijf heeft gezegd dat het van plan is om tegen 2025 30 nieuwe elektrische voertuigen over de hele wereld te introduceren, waaronder 20 in de Verenigde Staten.

Om zijn ambities te ondersteunen, is GM van plan om tegen het einde van het decennium de helft van zijn fabrieken in Noord-Amerika en China in staat te stellen elektrische voertuigen te produceren. Het is al bezig met het ombouwen van vijf Noord-Amerikaanse fabrieken om dergelijke auto’s te maken en bouwt twee batterijfabrieken in Lordstown, Ohio, en Spring Hill, Tenn.

In een vergelijkbare stap zei Ford onlangs dat het drie batterijfabrieken en een nieuwe fabriek voor elektrische vrachtwagens zou bouwen in Kentucky en Tennessee.

GM rekent op nieuwe bedrijven voor een groot deel van zijn groei. Het bedrijf werkt aan het aanbieden van voertuigen en andere producten aan het Amerikaanse leger en bereidt de introductie van elektrische bestelwagens voor. Het werkt ook aan het aanbieden van verzekeringen via zijn OnStar-navigatie- en crashresponsservice, evenals een ride-hailing-service die wordt aangeboden door zelfrijdende auto’s van Cruise, een dochteronderneming.

Cruise heeft een taxiservice zonder bestuurder getest in San Francisco, waar het is gevestigd. Tijdens de investeerderspresentatie zeiden GM-managers dat ze geloofden dat een autonome taxiservice uiteindelijk zou kunnen uitgroeien tot een bedrijf van $ 50 miljard.

“We verwachten dit bedrijf zeer snel te kunnen opschalen”, zegt Dan Ammann, CEO van Cruise.

GM verwacht meer geld te verdienen met software en diensten omdat ze doorgaans hogere winstmarges hebben dan auto’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *