Een veiligheidsbureau ziet geen aanleiding om de veiligheid van Tesla-batterijen te onderzoeken.

De hoogste auto-veiligheidsregulator van de federale overheid heeft geweigerd een formeel onderzoek te openen naar het brandrisico in Tesla-voertuigen met volledig opgeladen batterijen, nadat de afgelopen twee jaar geen relevante incidenten in de Verenigde Staten waren gevonden.

De toezichthouder, de National Highway Traffic Safety Administration, ontving in 2019 een verzoekschrift om een ​​onderzoek in te stellen naar aanleiding van meldingen van branden in China die waren ontstaan ​​nadat bepaalde Tesla-voertuigen waren opgeladen bij een van de snellaadstations van het bedrijf.

In documenten die in het Federal Register zijn geplaatst, zegt het bureau dat het dergelijke incidenten in de Verenigde Staten sinds ontvangst van het verzoekschrift niet heeft gevonden.

“De beschikbare gegevens geven aan dat niet-gecrashte batterijbranden in Tesla-voertuigen zeldzame gebeurtenissen zijn”, schreef het bureau.

Het is gebleken dat elektrische voertuigen van Tesla en andere fabrikanten soms vlam vatten als hun batterijpakketten bij ongevallen zijn beschadigd. Deze hoogspanningsbranden genereren intense hitte en kunnen moeilijk te blussen zijn.

Ook als er geen ongevallen in het spel zijn, zijn er veiligheidsproblemen ontstaan. General Motors heeft onlangs alle 141.000 elektrische auto’s van Chevrolet Bolt teruggeroepen die sinds 2017 zijn geproduceerd omdat de batterijen het risico liepen oververhit te raken en vlam te vatten als gevolg van fabricagefouten.

De petitie waarin wordt verzocht om een ​​onderzoek naar Tesla’s is ingediend door een advocaat uit Californië namens een groep Tesla-eigenaren. Het kwam nadat rapporten opdoken over drie branden in China en zocht een onderzoek naar 255.000 Model S- en Model X-voertuigen die tussen 2012 en 2019 werden geproduceerd.

Tesla wordt geconfronteerd met andere veiligheidsproblemen. Het bureau heeft een onderzoek geopend naar het rijhulpsysteem van Tesla, Autopilot, om vast te stellen of het een defect heeft waardoor het hulpverleningsvoertuigen op snelwegen over het hoofd ziet. Het bureau onderzoekt 12 incidenten waarbij Tesla’s die Autopilot gebruiken politieauto’s, brandweerauto’s of andere eerstehulpvoertuigen hebben geraakt.

Vorige maand hebben vijf politieagenten in Texas een rechtszaak aangespannen tegen Tesla naar aanleiding van een incident dit jaar waarbij een voertuig in Autopilot-modus bij een verkeersstop tegen twee politiecruisers aanreed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *