De verkoop van GM-, Honda- en Toyota-auto’s daalde scherp naarmate het chiptekort toenam.

Drie van de grootste verkopers van auto’s en vrachtwagens in de Verenigde Staten rapporteerden vrijdag verkooptotalen die de intense druk weerspiegelden die een wereldwijd tekort aan halfgeleiders op de autoproductie heeft veroorzaakt.

General Motors en Honda rapporteerden allebei significante omzetdalingen in de drie maanden die eindigden in september, omdat een tekort aan chips hen dwong om fabrieken stil te leggen, waardoor dealers weinig voertuigen overhielden om klanten aan te bieden.

Toyota kende een lichte stijging voor het kwartaal, maar de verkoop in september daalde scherp nadat het gedwongen was de wereldwijde productie te verlagen vanwege het chiptekort en andere verstoringen van de onderdelenvoorziening als gevolg van de coronaviruspandemie.

Bij General Motors daalde de omzet in het kwartaal met 33 procent. De autofabrikant verkocht 446.997 voertuigen, een scherpe daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen het 665.192 lichte vrachtwagens en auto’s verkocht. In hetzelfde kwartaal van 2019 verkocht GM 738.638 voertuigen.

De verkoop van Honda daalde in het kwartaal met 11 procent tot 354.914 auto’s en vrachtwagens. Maar een daling in september van bijna 25 procent ten opzichte van het voorgaande jaar toonde de toenemende druk op de productie.

Toyota zei dat de verkoop in het kwartaal ongeveer 1 procent hoger was dan in het jaar ervoor, op 566.005. Maar de omzet voor september daalde met 22 procent.

General Motors rapporteert geen maandelijkse verkoopcijfers.

Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders heeft fabrikanten gedwongen fabrieken wekenlang stil te leggen, waardoor dealers krappe voorraden auto’s en vrachtwagens te koop hebben. Eind september had GM slechts 128.757 auto’s in de dealervoorraden, tegen 211.974 eind juni.

Het bedrijf benadrukte dat de vraag van de klant niet het probleem was. “De onderliggende vraag blijft sterk, dankzij de ruime vacatures, de groeiende opgehoopte vraag naar voertuigen en de overtollige besparingen die veel huishoudens tijdens de pandemie hebben verzameld”, zei Elaine Buckberg, hoofdeconoom van GM, in een bedrijfsverklaring.

En het bedrijf gaf aan dat de situatie met de chipvoorziening aan het verbeteren was. “We kijken uit naar een stabielere bedrijfsomgeving in de herfst”, zegt Steve Carlisle, de president van GM North America.

GM-dealers hadden aan het einde van het eerste kwartaal meer dan 334.000 voertuigen in voorraad. In de afgelopen jaren hield GM vaak ongeveer 800.000 voertuigen in dealerinventarissen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *