Lucid Motors verslaat Tesla binnen bereik en rijdt 520 mijl op een lading, zegt de EPA.

Peter Rawlinson, de chief executive van Lucid Motors, met een Lucid Air.Credit… Andrew Kelly/Reuters
De Tesla Model S was eerder de auto die het verst kon gaan met een lading. Credit… David Zalubowski/Associated Press

Lucid Motors, een startende automaker, heeft Tesla, de dominante maker van elektrische auto’s, onttroond als de producent van het elektrische voertuig dat het verst kan reizen op één lading.

De topklasse Air Dream Edition-reeks van Lucid kan 520 mijl rijden op een volle batterij, zei de Environmental Protection Agency donderdag en versloeg de Tesla Model S Long Range met meer dan 100 mijl, voorheen de auto die het verst kon gaan op een lading.

Hoe ver elektrische auto’s kunnen reizen voordat ze moeten worden aangesloten – een metriek die bekend staat als hun bereik – is belangrijk omdat de infrastructuur voor het opladen van de voertuigen nog in de kinderschoenen staat en het vullen van een batterij uren kan duren, afhankelijk van de auto en oplader.

President Biden en andere wereldleiders willen dat mensen overstappen op elektrische voertuigen om klimaatverandering tegen te gaan. Maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren totdat de auto-industrie de angst wegneemt dat chauffeurs zullen stranden zonder stekker in het zicht of uren moeten wachten voordat hun auto is bijgetankt.

Totdat er meer snellaadstations zijn, proberen autofabrikanten elektrische auto’s te bedenken die langere afstanden kunnen afleggen op een volle batterij. Tesla, dat ongeveer tweederde van de elektrische voertuigen maakt die in de Verenigde Staten worden verkocht, heeft die wedstrijd al lang gewonnen en heeft verschillende auto’s geproduceerd die meer dan 500 kilometer kunnen afleggen zonder op te laden. Veel autofabrikanten hebben moeite om die drempel te halen of veel verder te gaan.

Lucid en zijn CEO, Peter Rawlinson, een voormalig Tesla-ingenieur, zeggen al maanden dat hun auto’s verder zullen gaan dan Tesla’s omdat ze aerodynamischer zijn en kleinere, efficiëntere motoren en andere componenten gebruiken. De EPA heeft deze beweringen officieel bevestigd.

“Cruciaal is dat deze mijlpaal is bereikt door Lucid’s toonaangevende interne EV-technologie, niet door simpelweg een extra groot batterijpakket te installeren”, zei de heer Rawlinson in een verklaring.

Tesla zal naar verwachting binnenkort met veel meer concurrentie te maken krijgen, onder meer van Lucid en van Rivian, een andere start-up die naar verwachting deze maand elektrische pick-up trucks aan klanten gaat leveren. Ook traditionele autofabrikanten zoals General Motors en Volkswagen versnellen hun inspanningen. Ford Motor is van plan om volgend voorjaar een elektrische versie te verkopen van zijn F-150 pick-up truck, het populairste voertuig in de Verenigde Staten.

Maar de auto’s van Lucid zullen een luxe niche in de markt innemen. De Air Dream Edition begint bij $ 169.000 vóór federale en staatsincentives, hoewel het bedrijf heeft gezegd dat het uiteindelijk meer betaalbare versies van de Air zal aanbieden, waaronder een die voor ongeveer $ 77.000 zal worden verkocht. Het bedrijf werkt ook aan een sport-utility-voertuig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *