Lawrence Stroll maakt geen kleine plannen

Lawrence Stroll, eigenaar van het Aston Martin Formule 1-team, is een man met een missie.

Drie jaar geleden kocht Stroll, een Canadese miljardair, samen met zijn ‘beste, beste vrienden en zakenpartners’ het Force India-team en redde het van de administratie. Het werd omgedoopt tot Racing Point, dat in 2020 als vierde eindigde in het teamkampioenschap.

In januari 2020 verwierven Stroll en zijn consortium ook 16,7 procent in de automaker zelf. Dat belang werd een paar weken later verhoogd tot 25 procent en Stroll werd een paar maanden later uitvoerend voorzitter van Aston Martin.

Volgens de overeenkomst werd Racing Point dit jaar het Aston Martin-team, dat voor het eerst sinds 1960 terugkeerde in de Formule 1. Stroll wil de wereldtitel binnen “vier, vijf, zes jaar” winnen, zei hij.

“Zoals bij elk ander bedrijf dat ik bezit, is het mijn doel om te winnen”, zegt Stroll, die ooit belangen had in Tommy Hilfiger en Michael Kors. “Winnen in de Formule 1 betekent in dit geval wereldkampioenschappen, en dat is uiteindelijk waar we naar streven, waar ik naar streef.

“Natuurlijk weten we allemaal dat succes in de Formule 1 of welk ander bedrijf dan ook, niet van de ene op de andere dag komt. Het kost jaren om de juiste mensen, de juiste tools en de juiste processen op te zetten.”

Het team zal begin 2023 zijn intrek nemen in een nieuwe fabriek, grenzend aan het hoofdkantoor aan de Silverstone-baan ten noordwesten van Londen.

Tegen “hoge kosten”, zei Stroll, besloten ze een windtunnel te bouwen, die ze hopen te hebben voor de start van het seizoen 2023.

Sinds eind 2019 verhuurt het team tijd in een windtunnel die eigendom is van Mercedes, dat zijn motoren levert. Het bestuurt een 60 procent schaalmodel van een Formule 1-auto om te bestuderen hoe lucht eroverheen beweegt.

Toen Stroll het roer overnam, had Force India 400 werknemers. Dat is gestegen tot 500, maar er is een grote wervingscampagne aan de gang, met plannen “om dat aantal naar ongeveer 800 mensen te brengen”, zei Stroll.

Aanwervingen zijn onder meer Dan Fallows, de chief aerodynamicist van Red Bull, als technisch directeur; de voormalige Red Bull-ontwerper Andrew Alessi als hoofd technische operaties; en de Alfa Romeo-hoofdontwerper Luca Furbatto als technisch directeur.

De belangrijkste rekruut van het team, de viervoudig kampioen Sebastian Vettel, werd afgelopen september getekend. Stroll zei dat Vettel de “duurste werknemer” van het team was.

Ferrari kondigde voor de start van vorig seizoen aan dat 2020 het zesde en laatste jaar van Vettel bij het team zou zijn en verving hem door Carlos Sainz. De zoon van Stroll, Lance, die drie keer op het podium is geëindigd, is de andere coureur van Aston Martin.

Otmar Szafnauer, de teambaas, heeft gezegd dat Vettel zijn liefde voor de Formule 1 heeft herontdekt na een moeilijk laatste jaar bij Ferrari.

“In het begin, voordat Seb hier kwam, zei hij: ‘Kijk, de reden dat ik wil komen, is dat ik weer van racen wil genieten'”, zei Szafnauer in een interview.

“Als je het hem vraagt, wat ik vaak doe, is hij nu op een punt waar hij weer geniet van racen, wat goed is. Dat is precies wat hij wilde.”

Het doel om wereldkampioen te worden is voor Szafnauer nog maar net begonnen.

“Het is spannend om iets te bouwen van nu tot vier of vijf jaar, wanneer we hopelijk wereldkampioenschappen zullen winnen,” zei hij. “Maar het zal tegelijkertijd hard werken zijn.”

Stroll zei dat zijn team vier dingen nodig had om te winnen: het gereedschap dat het zal hebben met de fabriek en de windtunnel; de mensen, aangezien het team zijn personeelsbestand verdubbelt; de processen, noemt hij ‘discipline, management en winnende cultuur, iets wat ik in mijn vorige organisaties vrij goed heb kunnen bijbrengen.

“Ten slotte heb je de financiële kracht en kracht nodig om de punten 1, 2 en 3 te kunnen financieren”, zei hij. “Dus we checken alle vakjes van hoe we verder gaan, en met een zeer duidelijke visie.

“Ik heb geen significante investering in dit bedrijf gedaan om niet te vechten voor wereldkampioenschappen, dus we gaan doen wat nodig is, uiteraard in overeenstemming met de regels.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *