Ford stopt met het maken van auto’s in India nadat het daar in 10 jaar 2 miljard dollar heeft verloren.

Ford Motor stopt met het maken van auto’s in twee fabrieken in India, waarmee een einde komt aan een lange en kostbare inspanning om een ​​aanwezigheid op te bouwen in een van ’s werelds grootste opkomende automarkten.

Het bedrijf zei donderdag dat het deze maand zal stoppen met de productie in een fabriek in Sanand, in het westen van India, en volgend jaar zal stoppen met het maken van voertuigen en motoren in de zuidelijke stad Chennai.

Ford heeft de afgelopen 10 jaar meer dan $ 2 miljard verloren in India, zei de CEO van het bedrijf, Jim Farley, in een verklaring. “We ondernemen moeilijke maar noodzakelijke acties om op langere termijn een duurzaam winstgevend bedrijf te leveren en ons kapitaal toe te wijzen om te groeien en waarde te creëren op de juiste gebieden.”

Andere grote autofabrikanten hebben ook moeite om voet aan de grond te krijgen in India, waar mensen geneigd zijn kleinere, meer betaalbare auto’s te kopen dan in de Verenigde Staten en Europa. General Motors stopte in 2017 met de verkoop van auto’s in het land. Ongeveer de helft van alle nieuwe auto’s die in India worden verkocht, wordt gemaakt door Maruti Suzuki, waarin het Japanse Suzuki een meerderheidsbelang heeft.

De terugtrekking uit India is de laatste stap van Ford om de verliezen van zijn internationale activiteiten te dekken. In januari zei het bedrijf dat het zijn drie fabrieken in Brazilië zou sluiten. Daarvoor sloot het verschillende fabrieken en schrapte het enkele duizenden banen in Europa.

Los daarvan zei Ford donderdag dat het volgende week een vrachtwagenfabriek in de buurt van Kansas City, Mo., stil zal leggen vanwege een wereldwijd tekort aan computerchips. De fabriek maakt de F-150 pick-up en de Transit-bestelwagen en zal naar verwachting op 20 september weer in productie gaan. Wayne, Ind., en Silao, Mexico.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *