‘The Market Is Insane’: auto’s worden al verkocht voordat ze de kavel raken

Rick Ricart verwacht dat er in de komende drie weken bijna 40 Kia Telluride SUV’s zullen arriveren bij de dealer van zijn familie in de buurt van Columbus, Ohio. De meesten zullen slechts een paar uur op zijn terrein zijn.

‘Ze zijn allemaal verkocht,’ zei meneer Ricart. “Klanten hebben de papieren ondertekend of hebben er een borg op staan. De markt is op dit moment krankzinnig.”

In showrooms in het hele land kopen Amerikanen de meeste merken en modellen bijna net zo snel als ze kunnen worden gemaakt of doorverkocht. De razernij voor nieuwe en gebruikte voertuigen wordt gevoed door twee verwante krachten: autofabrikanten worstelen om de productie te verhogen vanwege een tekort aan computerchips, grotendeels veroorzaakt door de pandemie. En een sterk economisch herstel, lage rentetarieven, hoge spaargelden en stimuleringsbetalingen van de overheid hebben de vraag gestimuleerd.

Door de combinatie hebben dealers en particulieren moeite om voertuigen te bemachtigen. Sommige dealers bellen en e-mailen voormalige klanten die aanbieden om auto’s terug te kopen die ze een jaar of twee eerder hebben verkocht, omdat de vraag naar gebruikte voertuigen even sterk is als naar nieuwe auto’s, zo niet sterker. Volgens overheidsgegevens die deze week zijn gepubliceerd, zijn de prijzen van gebruikte auto’s het afgelopen jaar met ongeveer 45 procent gestegen. De prijzen van nieuwe auto’s en vrachtwagens zijn het afgelopen jaar met ongeveer 5 procent gestegen.

Die prijsstijgingen hebben een debat in Washington gevoed over de vraag of het beleid van president Biden, met name het Amerikaanse reddingsplan van 1,9 biljoen dollar dat hij in maart ondertekende, verantwoordelijk is voor de scherpe stijging van de inflatie. De regering zei deze week dat de consumentenprijzen in de hele economie het afgelopen jaar tot en met juni met 5,4 procent zijn gestegen.

Republikeinse wetgevers hebben betoogd dat de wetgeving van maart de economie oververhit en noemen de stijging van de prijzen om zich te verzetten tegen extra overheidsuitgaven. Maar functionarissen van de regering van Biden hebben erop gewezen dat tijdelijke tekorten aan het aanbod grotendeels verantwoordelijk zijn voor de stijging van de prijzen van auto’s en andere goederen.

Overheidsstimulansen kunnen sommige consumenten hebben geholpen, maar het is moeilijk te zeggen hoeveel. Er zijn verschillende grote krachten in het spel.

Het chiptekort treft bijvoorbeeld autofabrikanten over de hele wereld en is niet direct gerelateerd aan het Amerikaanse beleid. Ambtenaren van de industrie geven de schuld aan de beperkte productiecapaciteit voor halfgeleiders en pandemiegerelateerde verstoringen in vraag en aanbod van het tekort.

Om het maximale uit de beperkte chipvoorraad te halen, heeft General Motors bepaalde functies in sommige modellen tijdelijk afgeschaft, zoals stop-startsystemen die de motoren automatisch uitschakelen wanneer auto’s stoppen voor bijvoorbeeld een verkeerslicht. En de Franse autofabrikant Peugeot heeft in sommige auto’s de digitale snelheidsmeters vervangen door analoge.

Autoverhuurbedrijven die tijdens de pandemie duizenden auto’s hebben verkocht om te overleven, zijn nu op de markt om auto’s en vrachtwagens te kopen. Ze willen profiteren van een zomerse reishausse die de huurprijzen op sommige plaatsen heeft opgedreven tot enkele honderden dollars per dag.

“De industrie heeft al eerder stakingen en materiaaltekorten gehad waardoor we een tekort aan voorraden hadden, maar zoiets heb ik nog nooit gezien”, zegt Mark Scarpelli, de eigenaar van twee Chevrolet-dealers in de buurt van Chicago. “Nooit nooit nooit.”

Zijn dealers hebben normaal gesproken 600 tot 700 auto’s op voorraad. Nu heeft hij er ongeveer 50. Een of twee keer per week komt er een vrachtwagen aan met vijf of tien voertuigen. De auto’s verdwijnen snel vanwege de wachtlijsten van klanten, zei dhr. Scarpelli.

Leidinggevenden in de sector zeiden dat de laatste keer dat vraag en aanbod niet synchroon liepen, hoogstwaarschijnlijk was na het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen Amerikaanse autofabrieken weer auto’s gingen maken na jaren van tanks en vliegtuigen.

Dealers zeiden dat vrijwel alles werd verkocht, van luxe auto’s en sportwagens die meer dan $ 100.000 kosten tot eenvoudige gebruikte auto’s die veel ouders kopen voor tieners.

Hoewel de werkloosheid nog steeds hoger is dan voor de pandemie, hebben veel mensen geld te besteden. Overheidsbetalingen hebben veel mensen geholpen, maar veel Amerikanen die niet op vakantie konden of uit eten gingen, bespaarden geld. Het financieren van auto’s is ook relatief goedkoop – in ieder geval voor mensen met een goede kredietwaardigheid. Sommige autofabrikanten, zoals Toyota, dat minder is getroffen door het chiptekort dan andere, adverteren met renteloze leningen op sommige auto’s.

Tot de familiebedrijven van de heer Ricart behoort een winkel op maat die hoogwaardige vrachtwagens en sportwagens in speciale uitvoeringen verkoopt. “We hadden een Shelby pick-up van 125.000 dollar en ik zei: ‘Wie gaat dat kopen?'”, herinnert hij zich. “De volgende dag was het weg. Er is zoveel gratis geld op de markt. Mensen betalen de volle prijs, zelfs voor de duurste voertuigen die we hebben.”

Kopers moeten vaak voertuigen nemen die niet aan hun specificaties voldoen en snel handelen als ze er een vinden die dichtbij genoeg is.

Gary Werle, een gepensioneerde in Lake Worth, Florida, heeft onlangs een Buick Encore uit 2017 ingeruild voor een 2021-versie, aangetrokken door zijn veiligheidsvoorzieningen zoals dodehoekbewaking en automatisch remmen. “Ik ben 80 en ik dacht dat het goed zou zijn om die te hebben,” zei hij.

Op Memorial Day belde zijn dealer en meneer Werle aarzelde geen moment. “Ik was op een feestje en ging weg om de auto te kopen”, zei hij. “Ik had gehoord over de tekorten, dus ik wist niet zeker of de auto er de volgende dag zou zijn.”

Dealers verkopen minder voertuigen, maar hun winst is flink gestegen. Dat is een enorme verandering ten opzichte van het voorjaar van 2020, toen de meeste dealers ongeveer twee maanden moesten sluiten en ze werknemers moesten ontslaan om te overleven.

“De sterke vraag van consumenten in combinatie met een gebrek aan aanbod van de fabrikanten heeft geleid tot een stroom van winsten voor dealers”, zegt Alan Haig, president van Haig Partners, een auto-adviseur.

Nu dicteren dealers doorgaans de prijs van nieuwe of gebruikte auto’s. Nieuwe auto’s worden doorgaans verkocht voor de adviesprijs van de fabrikant of, in sommige gevallen, duizenden dollars meer voor modellen waar veel vraag naar is. Afdingen over gebruikte auto’s is een verre herinnering.

“Er wordt momenteel niet veel over de prijs onderhandeld”, zegt Wes Lutz, eigenaar van Extreme Dodge in Jackson, Michigan.

Sommige klanten hebben moeite gedaan om topdollars te betalen voor nieuwe auto’s en hebben ervoor gekozen om het met oudere voertuigen te doen. Dat heeft de vraag naar onderdelen en service doen toenemen, een van de meest winstgevende bedrijven voor autodealers. Veel dealers hebben langere openingstijden van de reparatiewerkplaats. De heer Ricart zei dat hij een paar reparatietechnici had die drie of vier dagen achter elkaar dagen van 10 of 12 uur maakten voordat ze een paar dagen vrij namen.

Natuurlijk komt er een einde aan het tekort aan auto’s, maar wanneer is niet duidelijk.

Aangezien het aantal gevallen en sterfgevallen van Covid-19 afgelopen voorjaar toenam, sloten autofabrikanten van eind maart tot half mei fabrieken in Noord-Amerika. Omdat hun fabrieken plat lagen en ze verwachtten dat de verkoop langzaam terug zou komen, bestelden ze minder halfgeleiders, de kleine hersenen die motoren, transmissies, aanraakschermen en vele andere componenten van moderne auto’s en vrachtwagens aansturen.

Tegelijkertijd begonnen consumenten die aan huis gebonden waren laptops, smartphones en gameconsoles te kopen, waardoor de vraag naar chips van bedrijven die deze apparaten maken, toenam. Toen autofabrikanten hun fabrieken herstartten, waren er minder chips beschikbaar.

Veel autofabrikanten hebben in de eerste helft van 2021 fabrieken een week of twee stil moeten leggen. GM, Ford Motor en anderen hebben ook hun toevlucht genomen tot het produceren van voertuigen zonder bepaalde componenten en deze in fabrieken te houden totdat de benodigde onderdelen arriveren. Op een gegeven moment had GM ongeveer 20.000 bijna complete voertuigen in afwachting van elektronische componenten. Het begon ze in juni te verzenden.

Ford is harder getroffen dan veel andere autofabrikanten vanwege een brand in een van de fabrieken van zijn leveranciers in Japan. Eind juni had Ford ongeveer 162.000 auto’s op de dealerkavels staan, minder dan de helft van het aantal dat het slechts drie maanden geleden had en ongeveer een kwart van de voorraad die de dealers normaal gesproken aanhouden.

Deze maand vertraagt ​​Ford de productie in verschillende Noord-Amerikaanse fabrieken vanwege het chiptekort. Het bedrijf zei dat het van plan was zich te concentreren op het voltooien van voertuigen.

De heer Ricart maakte onlangs een reis op zijn Harley-Davidson naar Louisville, Ky., en bekeek de vrachtwagens en SUV’s in een Ford-fabriek die wachten om afgewerkt te worden. Hij zei dat hij “duizenden vrachtwagens had gezien in velden met tijdelijke hekken eromheen”.

Hij zei dat hij hoopte snel een paar van die trucks te krijgen, omdat Ricart Ford slechts ongeveer 30 F-150 pick-up trucks op voorraad had. “We zijn gewend om een ​​paar honderd per maand te verkopen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *