Lyft gaat samenwerken met Ford en een start-up voor zelfrijdende auto’s om ritten in Miami aan te bieden.

Ford Motor en zijn autonoom rijdende filiaal, Argo AI, zijn een alliantie aangegaan met Lyft in een poging om ritten in zelfrijdende auto’s aan te bieden.

Ford verwacht dit jaar zelfrijdende auto’s in Miami te gaan exploiteren via de ride-hailing-service van Lyft. De voertuigen zullen worden uitgerust met Argo’s zelfrijdende technologie, maar zullen voor de veiligheid nog steeds iemand aan het stuur hebben.

“Het is een grote stap om van de testfase naar een commerciële dienst te gaan en toch veiligheidsmedewerkers achter het stuur te gebruiken”, schreef Argo’s chief executive, Bryan Salesky, in een blogpost over de samenwerking. “Maar om van daaruit voertuigen zonder bestuurder aan te bieden, is een nog grotere stap. Het vereist dat wordt gevalideerd dat de technologie een niveau van zelfrijdende prestaties bereikt dat als veiliger wordt beschouwd dan wat we tegenwoordig op straat zien.”

De drie bedrijven hopen volgend jaar zelfrijdende auto’s te hebben in Austin, Texas. Ze streven ernaar om enkele tientallen auto’s in Miami en Austin te hebben en hopen binnen vijf jaar ongeveer 1.000 op de weg te hebben in meerdere steden.

Onder de samenwerking neemt Lyft een aandelenbelang van 2,5 procent in Argo. In ruil daarvoor heeft Lyft ermee ingestemd om de gegevens die het heeft verzameld over het delen van ritten te delen met Ford en Argo. Ford en Volkswagen bezitten elk ongeveer 40 procent van Argo.

Waymo, het autonoom rijdende bedrijf dat eigendom is van de moedermaatschappij van Google, Alphabet, test al enkele jaren een beperkte zelfrijdende taxiservice in Phoenix. Argo heeft ongeveer 150 autonome voertuigen getest in zes Amerikaanse steden en in Duitsland.

Nog maar een paar jaar geleden verwachtten autofabrikanten en technologiebedrijven snelle vooruitgang te boeken bij het uitrollen van zelfrijdende auto’s. Maar ze vonden het perfectioneren van de benodigde hardware en software moeilijker dan aanvankelijk gedacht.

Twee jaar geleden voorspelde Elon Musk, de CEO van Tesla, dat zijn bedrijf tegen 2020 een miljoen zelfrijdende taxi’s op de weg zou hebben. heeft gezegd dat het systeem geen auto kan besturen zonder bestuurder en dat het dat vermogen misschien nooit zal bereiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *