Een Lewis Hamilton McLaren gaat naar de veiling

Voor het eerst wordt een auto van de zevenvoudig Formule 1-kampioen Lewis Hamilton uit Engeland op een veiling aangeboden. De McLaren MP4-25A wordt zaterdag tijdens het Britse Grand Prix-weekend verkocht door RM Sotheby’s op het circuit van Silverstone.

De auto heeft een voorverkoop schatting van $ 5 miljoen tot $ 7 miljoen.

Hamilton reed in 2010 met de auto en won drie Grands Prix, in Turkije, Canada en België. Hij eindigde als vierde in het rijdersklassement, 16 punten achter Sebastian Vettel van Red Bull.

“Er is nog nooit een Lewis Hamilton Formule 1-auto op de openbare markt verschenen, en het feit dat het een racewinnende auto is, draagt ​​bij aan de interesse eromheen”, zegt Peter Haynes, RM Sotheby’s public relations en marketingdirecteur.

“Het is een Britse auto die werd bestuurd door een Britse coureur die werd verkocht tijdens een Britse Grand Prix. Al die dingen sluiten mooi op elkaar aan.”

De auto is al enkele jaren in het bezit van iemand met een “bijzonder nauwe relatie met McLaren”, zei Haynes. Vanwege een geheimhoudingsverklaring wil het bedrijf de naam van de eigenaar niet bekendmaken.

Hamilton op weg naar de overwinning in 2010 in België. Dat jaar eindigde hij als vierde in het rijdersklassement.Credit…Clive Mason/Getty Images

RM Sotheby’s heeft samengewerkt met de Formule 1 om de setting voor de veiling te bieden. Op zaterdag wordt de auto over het circuit gereden door Mika Hakkinen, die in 1998 en 1999 twee titels won met McLaren.

“Met een unieke propositie als deze waren we het aan onszelf verplicht om een ​​interessante manier te vinden om het te verkopen,” zei Haynes. “Het gemakkelijkste zou zijn geweest om het op een conventionele veiling te zetten en het op een sokkel te hebben terwijl de veilingmeester zijn ding doet.”

RM Sotheby’s heeft voor de Grand Prix van 2019 een veiling gehouden op de startgrid van het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. Het bedrijf verkocht een Ferrari F2002, bestuurd door Michael Schumacher uit Duitsland, voor ongeveer $ 6,6 miljoen.

Een andere Schumacher-raceauto, een Ferrari F2001, werd in 2017 door RM Sotheby’s verkocht voor $ 7,5 miljoen. En in 2013 veilde Bonhams een Mercedes W196R uit 1954 die werd bestuurd door Juan Manuel Fangio uit Argentinië, die in de jaren vijftig vijf kampioenschappen won voor ongeveer $ 29,7 miljoen.

Kate Beavan, directeur gastvrijheid en ervaringen bij de Formule 1, zei dat de veiling bij de Britse Grand Prix uniek zou zijn.

“We wilden nog groter gaan op Silverstone en iets proberen dat nog nooit eerder is gedaan,” zei ze.

De Formule 1 heeft een live-uitzending voor de veiling opgezet, met opnamen vanuit de auto en op het circuit.

“Het zal niet alleen een klein beetje geschiedenis schrijven, het zal ook een geweldig stuk theater zijn voor de fans en voor autoliefhebbers overal”, zei Beavan. “Het was een nieuwe uitdaging voor ons om aan te pakken, maar dat is geen reden om het niet te proberen.”

Ingenieurs en technici van de IndyCar- en Heritage-afdeling van McLaren Racing hebben de auto klaargemaakt voor de veiling.

Mark Grain, de directeur van de afdeling, werkte in 2010 aan de auto als assistent-hoofdmonteur. “Deze auto heeft veel goede herinneringen voor mij”, zei hij. “Het viel echt op toen we het uitrolden, omdat het behoorlijk innovatief was.

“Mijn dierbaarste herinnering is de Turkse Grand Prix, wijzelf tegen Red Bull. We konden het niet geloven toen de Red Bulls elkaar uit de race haalden, wat leidde tot een McLaren één-twee. Een heel iconisch moment voor deze auto, en een memorabel moment in de geschiedenis van de Formule 1.”

Haynes zei dat de veiling van een Hamilton-auto anders was, vergeleken met de verkoop van een auto bestuurd door Ayrton Senna, de Braziliaanse coureur die in 1994 stierf, of door Schumacher, omdat Hamilton “nog steeds in de openbare arena” was.

“Omdat Hamilton-auto’s altijd ongelooflijk moeilijk te verkrijgen zullen zijn, is dit een kans voor iemand om een ​​auto te kopen die een race heeft gewonnen door de man die waarschijnlijk de meest succesvolle Formule 1-coureur uit de geschiedenis zal blijven”, zei hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *