‘Drive to Survive’ op Netflix heeft de Formule 1 doen ontbranden

‘Drive to Survive’, de Netflix-serie over Formule 1, heeft een intieme kijk gegeven in een notoir geheimzinnige sport en heeft tot grote vreugde van de leidinggevenden de Amerikaanse fans aangetrokken die ze al jaren graag willen aantrekken.

“Ik denk dat dit de allerbelangrijkste impact moet zijn voor de Formule 1 in Noord-Amerika”, zegt Zak Brown, chief executive van McLaren Racing. “Bijna elke opmerking die je van iemand uit de VS krijgt, verwijst naar ‘Drive to Survive’.

“Mensen gaan van ‘ik heb nog nooit in mijn leven een Formule 1-race gezien’ naar ‘Ik zal nooit meer een Formule 1-race missen’.”

De show debuteerde in 2019 op Netflix met een seizoen van 10 afleveringen, gefilmd tijdens het kampioenschap van het voorgaande jaar. Seizoen drie werd in maart uitgebracht en de opnames voor seizoen vier zijn aan de gang.

Lewis Hamilton, die voor Mercedes rijdt, is vaak degene die moet worden verslagen, maar zijn team wachtte tot het tweede seizoen om de camera’s binnen te laten. Credit… Georg Hochmuth/Agence France-Presse – Getty Images

De serie van de grond krijgen was niet eenvoudig. In het begin was het een uitdaging voor Box to Box Films, de makers van de show, om het vertrouwen te winnen van de teams, die gevoelig zijn voor hun auto-ontwerpen, gegevens en operaties.

Twee van de dominante teams, Mercedes en Ferrari, weigerden zelfs deel uit te maken van het eerste seizoen.

“Ik denk dat de teams het gevoel hadden: ‘Ik denk niet dat jullie beseffen wat deze wereld is!'”, zei Paul Martin, uitvoerend producent van “Drive to Survive.” “Ik denk niet dat we dat deden, en ik denk dat ze sceptisch waren of we echt konden waarmaken wat we zeiden.

“We wilden een authentiek beeld geven van hoe het echt is om in deze paddock te opereren, te leven en te werken.”

De Formule 1 werkte samen met de teams aan de toegang die ze zouden verlenen en zorgde ervoor dat hun geheimen beschermd zouden worden.

“We hebben de teams de zekerheid gegeven die ze nodig hadden”, zegt Ian Holmes, directeur mediarechten bij de Formule 1. “Ze willen nog veel meer. Maar het gaf Netflix het vertrouwen om iets vast te leggen dat de fans zou aanspreken en het was geen bladerdeeg, maar echte content achter de schermen die ze nog niet eerder hebben gezien.”

Acht van de 10 Formule 1-teams kwamen overeen om deel uit te maken van het eerste seizoen, minus Ferrari en Mercedes. “Ze hadden meer te verliezen”, zei Holmes. “Ik denk dat als de een het wel of niet deed, de ander hetzelfde zou doen. Ze waren erg gefocust op het winnen van het kampioenschap.”

Het missen van de twee meest bekende en succesvolle teams weerhield het eerste seizoen er niet van een succes te worden. Fans leerden over de innerlijke werking van de sport, de persoonlijkheden, politiek en kleinzieligheid.

Tegen de tijd dat seizoen twee begon te filmen, waren Ferrari en Mercedes van gedachten veranderd.

“Het liet me een nieuwe invalshoek zien om een ​​nieuw publiek aan te trekken, anders dan hoe ik de F1 zie”, zei Toto Wolff, teambaas van Mercedes, in 2019, en legde uit waarom het team betrokken raakte vanaf seizoen twee. “Daarom heb ik besloten om me in 2019 aan te sluiten bij en deel uit te maken van Netflix.”

Sergio Perez, rijdend voor Red Bull, kreeg een boost van zijn team toen hij over de streep kwam om te winnen in Azerbeidzjan. Credit… Mark Thompson/Getty Images

De teams leerden snel om zich op hun gemak te voelen bij de camera’s, waardoor ze authentiek konden zijn. Zelfs toen de Formule 1 vorig seizoen strikte Covid-19-protocollen oplegde, namen de teams de cameraploegen op in hun bubbels zodat ze konden blijven filmen, een teken van het onderlinge vertrouwen.

“Ze begrijpen de omgeving en zijn goed geïntegreerd”, zei Wolff. “Je weet natuurlijk dat ze in de buurt zijn. Maar niemand probeert zich als een Hollywood-acteur te gedragen.”

De drie seizoenen hebben veel van de belangrijkste momenten in de Formule 1 vastgelegd, waaronder het ontslag van coureurs halverwege het seizoen en het behalen van emotionele eerste overwinningen. Een van de meest dramatische afleveringen in seizoen drie was de ontsnapping van Romain Grosjean uit een vurige crash waarbij hij ongeveer 27 seconden vastzat in het brandende wrak van zijn auto.

Maar een groot deel van het succes van ‘Drive to Survive’ is te danken aan de presentatie van de persoonlijkheden en levens van coureurs buiten de baan.

De buitenmaatse persoonlijkheid van Daniel Ricciardo is een rode draad door de eerste drie seizoenen, samen met zijn wisselende fortuinen op het circuit. Credit… Mark Thompson/Getty Images

“Iedereen ziet op zondag dat we een helm op hebben, we racen en dat is dat”, zei Daniel Ricciardo uit Australië, een van de meest zichtbare figuren in de show. “Maar het laat de ins en outs van de sport zien, wat we doen in de weekenden. Duiken in meer van ons dagelijks leven, iedereen kan zich daar in vinden.

“Het is al zo lang een privésport. Om nog een paar mensen binnen te laten en ze te laten zien hoe geweldig de sport is, denk ik dat de show het echt goed voor ons heeft gedaan. ”

Netflix beschermt zijn kijkcijfers, maar volgens FlixPatrol, dat gegevens verzamelt over films en tv-shows, stond “Drive to Survive” kort na de release van seizoen drie in maart op nummer 1 voor tv-series wereldwijd. Het bracht ook meer kijkers dan het eerste seizoen, iets wat volgens Holmes “ongehoord” was.

“Netflix heeft mij verteld dat 99 van de 100 keer de tweede serie nooit hetzelfde publiek trekt als de eerste serie, enzovoort,” zei Holmes. “Serie drie deed meer dan serie één. Het voltooiingspercentage en de snelheid waarmee het voltooiingspercentage plaatsvindt, gingen ook omhoog”, wat suggereert dat mensen aan het binge waren van de serie.

Kijkers kunnen delen in de hoogtepunten – zoals de overwinning van Max Verstappen bij de Franse Grand Prix dit jaar – evenals de dieptepunten die de coureurs ervaren. Credit… Mark Thompson/Getty Images

Het eerste seizoen had een enorme impact op het publiek van de Formule 1 in de Verenigde Staten. De kaartverkoop voor de racedag voor de eerste Grand Prix van de Verenigde Staten die werd gehouden nadat ‘Drive to Survive’ in 2019 debuteerde, steeg met 15 procent ten opzichte van 2018. De promotor van de race, Bobby Epstein, zei dat dit kwam door de show, en bereidt zich voor op nog eens 20.000 fans voor de race van oktober in Austin, Texas.

“We hebben al twee jaar geen race meer gehad en ik denk dat de populariteit van de serie daardoor is gegroeid”, zei Epstein. “We zien het nu pas echt. We kunnen die groei zeker toeschrijven aan de Netflix-serie die mensen toegang geeft tot de persoonlijkheden achter de schermen. Het heeft zeker de ogen geopend dat er hier mensen zijn die opletten.”

Het tv-publiek van de Formule 1 in de Verenigde Staten is gestegen sinds “Drive to Survive” werd uitgebracht. ESPN zei dat het gemiddelde aantal kijkers per race tot nu toe was gestegen tot ongeveer 928.000 in 2021, van ongeveer 547.000 in 2018.

“Er is geen manier om te kwantificeren of de Netflix-serie heeft bijgedragen aan de toename van het publiek, maar het heeft zeker geen pijn gedaan”, zegt John Suchenski, directeur programmering en acquisitie bij ESPN.

“Het hebben van extra Formule 1-content die een breed en ander publiek bereikt, helpt het bewustzijn en de interesse te vergroten en stimuleert hen hopelijk om zich op de races af te stemmen”, zei hij. “Een opkomend tij tilt alle boten op.”

De groei in populariteit in de Verenigde Staten komt op een belangrijk moment voor de Formule 1. Een tweede Grand Prix in de Verenigde Staten, in Miami, komt daar in 2022 bij, aangezien de sport zich verder in het land probeert uit te breiden.

Amerikanen hebben geen grote aanwezigheid in de sport, met slechts één team, Haas uit Kannapolis, NC, en geen coureurs.

“Het is zo’n fascinerende sport, met de politiek en persoonlijkheden”, zei Brown van McLaren Racing. “Ik denk dat ‘Drive to Survive’ dat heeft genageld en dat aan de wereld heeft getoond, en het lijkt echt te hebben geresoneerd in de VS”

Pierre Gasly, die als derde eindigde in Azerbeidzjan, kreeg een heldenontvangst van zijn team, Scuderia AlphaTauri. Krediet… Peter Fox/Getty Images

Chauffeurs hebben ook de groeiende Amerikaanse fanbase opgemerkt. “Ik kreeg steeds meer berichten en vermeldingen, vooral uit Amerika”, zegt Pierre Gasly uit Frankrijk. “In de VS had het een behoorlijk grote impact toen de serie elk jaar uitkwam. Ik heb nu meer Amerikanen die me volgen.”

“Vanuit het perspectief van een Amerikaanse fan zijn er veel meer”, zegt Lando Norris uit Engeland, die voor McLaren rijdt. “Mensen die ik ontmoet, zijn in de autosport terechtgekomen en zijn niet alleen fans van mij geworden, maar ook van de Formule 1, gewoon door naar ‘Drive to Survive’ te kijken.”

Martin, de producer, is overweldigd door de impact ervan. Maar hij schrijft het succes van de show toe aan de kwaliteiten van de Formule 1 als sport.

“Het is ongelooflijk, de reacties van mensen”, zei hij. “Onze show werkt alleen omdat de sport eigenlijk een ongelooflijk spektakel is. Het is ongelooflijk dramatisch en gespannen. Er zijn fouten en er zijn enorme personages. Onze show werpt alleen een licht op wat er is.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *