BMW en Stellantis melden grote winstsprongen naarmate de autoverkopen teruglopen.

De wereldwijde automarkt herstelt zich sterk, ondanks tekorten aan belangrijke componenten zoals halfgeleiders. Dat was dinsdag het bericht van de Duitse autofabrikant BMW en Stellantis, die eigenaar is van Jeep, Peugeot en Fiat, aangezien beide grote winststijgingen rapporteerden.

BMW zei dat het in het tweede kwartaal van 2021 een nettowinst maakte van 4,8 miljard euro of 5,7 miljard dollar, vergeleken met een verlies een jaar eerder, toen de pandemie showrooms over de hele wereld dwong te sluiten. De omzet steeg met 43 procent tot 28,6 miljard euro, gedreven door bijzonder sterke stijgingen in China en de Verenigde Staten, zei BMW. Zowel de omzet als de winst waren hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2019, voordat de pandemie toesloeg.

Stellantis, het product van een fusie dit jaar van Fiat Chrysler en de Franse fabrikant van auto’s van Peugeot en Citroën, rapporteerde een nettowinst over de eerste zes maanden van 2021 van 5,9 miljard euro, vergeleken met een verlies een jaar eerder, nadat de omzet steeg 46 procent tot 75 miljard euro.

De cijfers van Stellantis zijn gebaseerd op een berekening van wat de omzet en winst van de gecombineerde bedrijven in de eerste helft van 2020 zou zijn geweest als de fusie al had plaatsgevonden. Stellantis heeft geen kwartaalcijfers gepubliceerd.

Tegelijkertijd waarschuwden beide bedrijven, die samen meer dan 400.000 mensen in dienst hebben, dat een wereldwijd tekort aan halfgeleiders de productie blijft verstoren.

Nicolas Peter, de chief financial officer van BMW, vertelde verslaggevers tijdens een conference call dat de chiphongersnood de productie dit jaar met maar liefst 90.000 voertuigen zou kunnen inperken.

Dat komt bovenop andere risico’s, waaronder verdere golven van de pandemie, hogere prijzen voor grondstoffen zoals staal en extreem weer zoals de overstromingen in West-Duitsland vorige maand, waarbij bijna 200 mensen omkwamen. “Geconfronteerd met al deze risico’s”, zegt Oliver Zipse, de CEO van BMW, “zal het tweede halfjaar uitdagender zijn voor de BMW Group dan het eerste.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *