Crashes waarbij Tesla Autopilot en andere rijhulpsystemen betrokken zijn, worden opnieuw onder de loep genomen.

Een federaal veiligheidsagentschap vertelde autofabrikanten dinsdag om te beginnen met het rapporteren en volgen van ongevallen met auto’s en vrachtwagens die geavanceerde rijhulptechnologie gebruiken, zoals Tesla’s Autopilot en General Motors’ Super Cruise, een teken dat regelgevers de veiligheidsimplicaties van dergelijke systemen serieuzer nemen .

Autofabrikanten moeten ernstige ongevallen melden binnen een dag nadat ze erover hebben gehoord, zei de National Highway Traffic Safety Administration. Ernstige ongevallen zijn onder meer die waarbij een persoon wordt gedood of naar een ziekenhuis wordt gebracht, een voertuig moet worden weggesleept of airbags worden geactiveerd.

“Door crashrapportage verplicht te stellen, krijgt het bureau toegang tot kritieke gegevens die kunnen helpen bij het snel identificeren van veiligheidsproblemen die zich in deze geautomatiseerde systemen kunnen voordoen”, zegt Steven Cliff, de waarnemend beheerder van het bureau. “Het verzamelen van gegevens zal het publiek vertrouwen geven dat de federale overheid nauw toezicht houdt op de veiligheid van geautomatiseerde voertuigen.”

De bestelling komt te midden van groeiende bezorgdheid over de veiligheid van dergelijke systemen, met name Autopilot, dat radar en camera’s gebruikt om rijstrookmarkeringen, andere voertuigen en objecten op de weg te detecteren. Het kan automatisch sturen, remmen en accelereren met weinig inbreng van de bestuurder, maar het kan soms in de war raken.

Sinds 2016 zijn ten minste drie Tesla-chauffeurs omgekomen tijdens het rijden met Autopilot ingeschakeld. In twee gevallen stopten het systeem en de chauffeurs niet voor trekker-opleggers die wegen kruisten, en in een derde geval slaagden het systeem en de chauffeur er niet in om een ​​betonnen barrière op een snelweg te ontwijken. Tesla heeft erkend dat Autopilot moeite kan hebben met het herkennen van gestopte voertuigen van hulpdiensten, hoewel het bedrijf en zijn CEO, Elon Musk, beweren dat het systeem zijn auto’s veiliger maakt dan die van andere fabrikanten.

Het bureau, dat door sommige experts op het gebied van autoveiligheid wordt bekritiseerd omdat het autofabrikanten rustig aandoet, is begonnen met onderzoeken naar ongeveer drie dozijn crashes van voertuigen met geavanceerde rijhulpsystemen. Op zes van die ongevallen na, waarvan de eerste in juni 2016 plaatsvond, waren Tesla’s betrokken. Bij acht van de Tesla-ongelukken kwamen tien mensen om het leven en één voetganger werd gedood door een Volvo die Uber als testvoertuig gebruikte.

De nieuwe meldingsregel is een “welkome eerste stap”, zei het Center for Auto Safety in een verklaring. Het centrum, een non-profitorganisatie in Washington, heeft het bureau opgeroepen om beter naar rijhulpsystemen te kijken en autofabrikanten te verplichten meer gegevens over ongevallen te verstrekken.

Critici van Autopilot zeggen dat de heer Musk de mogelijkheden van de technologie heeft overschat en dat de naam Autopilot sommige bestuurders heeft doen geloven dat ze hun aandacht van de weg kunnen afwenden terwijl het systeem is ingeschakeld. Een paar mensen hebben video’s opgenomen waarin ze de bestuurdersstoel verlaten terwijl de auto in beweging was. De heer Musk promoot ook regelmatig een meer geavanceerde technologie in ontwikkeling, genaamd Full Self-Driving, die Tesla sommige klanten heeft toegestaan ​​om te gebruiken, hoewel het bedrijf aan regelgevers heeft toegegeven dat het systeem niet onder alle omstandigheden zelfstandig kan rijden.

Tesla heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Op bevel van het bureau op dinsdag moeten autofabrikanten binnen 10 dagen meer volledige informatie verstrekken over ernstige ongevallen met geavanceerde rijhulpsystemen. En bedrijven moeten elke maand een rapport indienen over alle crashes met dergelijke systemen.

Het bureau heeft chauffeurs ook gevraagd contact op te nemen als ze in het bezit zijn van een voertuig met een rijhulpsysteem en van mening zijn dat het een veiligheidsprobleem heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *