Een elektrische auto besturen op de schilderachtige zijwegen van Colorado

Tenzij u een van de naar schatting zeven procent van de Amerikanen bent die een elektrisch voertuig bezit, is het vrij moeilijk om een ​​mooie, emissievrije roadtrip te maken. Maar voor die eigenaren en andere milieubewuste reizigers die een elektrisch voertuig kunnen huren – en het is niet altijd gemakkelijk om er een te vinden – nodigt Colorado je uit om ver van de oplaadstations in grote steden te dwalen.

Deze zomer heeft de staat zeven van zijn 26 Scenic & Historic Byways ‘geëlektrificeerd’, routes die zijn aangewezen vanwege hun natuurlijke, educatieve of historische kenmerken die vaak door wilde gebieden lopen waar adembenemende bezienswaardigheden je de stoep laten waarderen die je daar heeft gebracht.

Op deze routes zijn ongeveer elke 160 kilometer oplaadstations te vinden, die variëren van het gelijknamige plateau en de meren rond Grand Mesa tot de seizoensgebonden Trail Ridge Road die meer dan 12.000 voet reikt in het Rocky Mountain National Park. Meer dan 140 snellaadstations, plus 34 geplande of beschikbare op Colorado’s “corridor” interstates en snelwegen, helpen EV-rijders om ze te bereiken.

Een uitzicht vanaf de Top of the Rockies Scenic Byway buiten Leadville, Colo.Credit… Benjamin Rasmussen voor The New York Times

Aangezien transport de grootste uitstoter van broeikasgassen in de Verenigde Staten is, spelen elektrische voertuigen een centrale rol in de strijd tegen klimaatverandering. In het infrastructuurplan van de regering Biden wordt 15 miljard dollar voorgesteld om landelijk een half miljoen laadstations te bouwen. Californië en Massachusetts zullen eisen dat alle nieuwe auto’s die in die staten worden verkocht tegen 2035 elektrisch zijn. Het elektrificeren van Colorado’s hele zijwegsysteem is een product van het plan van gouverneur Jared Polis om het elektriciteitsnet van de staat tegen 2040 vrij te maken van fossiele brandstoffen.

Om het nieuwe systeem van Colorado te testen, heb ik begin juni alle of delen van drie van de geëlektrificeerde zijwegen van de staat over ongeveer 450 mijl gereden, inclusief de Lariat Loop bij Golden, ongeveer 24 mijl ten westen van het centrum van Denver; de Top of the Rockies ten zuiden van Vail; en de voortzetting ervan langs Collegiate Peaks, zuidwaarts naar Salida.

In tegenstelling tot roadtrippen met een verbrandingsmotor, was alles over EV roadtrippen voor mij, een beginnende EV-rijder, een leercurve in de volgende lessen.

Een conventioneel voertuig op de Lariat Loop op Lookout Mountain buiten Golden, Colo.Credit… Benjamin Rasmussen voor The New York Times

Een EV vinden is niet eenvoudig

De eerste hindernis bij het reizen over de elektrische zijwegen van Colorado is het vinden van een elektrisch voertuig. Ze zijn schaars bij de grote autoverhuurbedrijven, maar tegen het einde van het jaar zijn de Dollar en Thrifty autoverhuurbedrijven op de Eagle County Regional Airport bij Vail van plan om ze toe te voegen.

Om een ​​EV te huren, wendde ik me tot Turo. De Airbnb van auto’s, Turo stelt autobezitters, ook wel ‘hosts’ genoemd, in staat hun voertuigen via het platform te huren. Zelfs daar waren elektrische auto’s niet gebruikelijk en ik sloot Tesla’s uit, die de neiging hadden om boven de $ 150 per dag te beginnen.

Voor het beste resultaat, leerde ik al snel, begin in een stad. Toen ik mijn zoektocht van Aspen naar Denver verplaatste, vond ik Nathan’s 2020 Nissan Leaf voor $ 59 per dag voor mijn vierdaagse avontuur.

Onderdruk je spontane instincten

Nadat hij mijn plannen had vernomen, voldeed Nathan aan zijn status “All-Star Host” door me een online kaart te sturen die hij had gemaakt van mijn langste rit, met de route-kilometers van Denver west naar Vail, dan naar het zuiden naar Salida en terug op een website genaamd A Better Routeplanner, met voorgestelde laadstops.

Het was een vroege indicatie dat ik spontaniteit zou inruilen voor zekerheid. Terwijl benzinestations alomtegenwoordig zijn, waardoor roadtrippers kunnen improviseren, dicteert de schaarste aan EV-laadstations waar je heen kunt gaan en hoe ver tussen de oplaadbeurten, wat vaak resulteert in wat EV-bezitters ‘bereikangst’ noemen, een voorwaarde Colorado’s byway elektrificatieplan is bedoeld om gevechten op de landelijke wegen.

Leer EV wiskunde en app up

Ik heb Nathan’s Nissan Leaf opgehaald bij zijn huis in de buurt van Denver International Airport. De auto was tot 100 procent opgeladen met naar schatting 230 mijl op de batterij. Maar de kilometerberekening verschuift vaak, zoals ik in de loop van de reis heb geleerd, beïnvloed door hellingen en koud weer, die beide meer batterijlading verbruiken, en worden aangevuld door aan te sluiten op een oplader en te remmen of bergafwaarts te rijden wanneer de batterij regenereert. Een mede-EV-rijder die ik in Golden ontmoette, raadde zelfs aan om de airconditioning uit te zetten – gedaan, nogal ongemakkelijk op een dag van 80 graden – om de levensduur van de batterij te verlengen.

Om openbare oplaadpunten te vinden, heb ik de PlugShare-app gedownload, die ze in kaart brengt. De langzamere of Level 2-laders op de zijwegen waren meestal gratis en voegden ongeveer 25 mijl per uur toe. Gelijkstroom snelladers, waarvoor u betaalt, zijn krachtiger en sneller, maar hoe snel en hoe krachtig is onderhevig aan veel variabelen, waaronder batterijgrootte, bestaande batterijlading en stroomsnelheid. Volgens het Energiedepartement kan het tussen de 30 minuten op een snellader en een hele dag op de langzaamste oplader duren om volledig op te laden.

DC-snelladers kunnen worden geprijsd per minuut van gebruik of per afgegeven kilowattuur, maar Electrify America, dat dergelijke stations in het hele land exploiteert, zei dat de gemiddelde kosten om een ​​batterij voor 80 procent op te laden – het gangbare tarief dat wordt vermeld in de EV-industrie aangezien de laatste 20 procent vaak wordt vertraagd om de levensduur van de batterij te verlengen – ligt tussen $ 16 en $ 20.

Om openbare opladers te gebruiken, had ik bovendien een creditcard-gekoppelde account nodig bij de app ChargePoint, die de oplaadslangen ontgrendelt, zelfs als de lading gratis is – het was een vaak glitcherig proces om mijn telefoon met de kiosken te laten praten.

Hoewel ik slechts ongeveer 40 batterijmijlen gebruikte om het nieuwe Eddy Taproom & Hotel in Golden te bereiken (vanaf $ 209), heb ik de auto ’s nachts aangesloten op de gratis oplader, een van de voorzieningen, inclusief leenfietsen voor stadstours en lokaal bier van de tap , dat maakte het de ideale dag-één stop voor het onderdrukken van angst voor het bereik.

Een zicht op Golden, Colo., Van Lariat Loop op Lookout Mountain.Credit…Benjamin Rasmussen voor The New York Times

Elke mijl is niet gelijk gemaakt

Je zou de 40 mijl lange Lariat Loop van Golden in ongeveer 80 minuten naar de uitlopers van de Rocky Mountains kunnen rijden. Maar zoals ik al snel leerde over alle schilderachtige zijwegen, dringen veel attracties, paden en uittrekbare foto’s je aan om te stoppen en de rit te verlengen.

Nadat ik de 2,5 mijl lange Triceratops Trail in Golden had gelopen om fossiele dinosaurussporen te zien, ging ik verder naar het zuiden naar Red Rocks Park en Amphitheatre, een concertpodium omlijst door 300 miljoen jaar oude zandstenen monolieten. Bij het verlaten van Red Rocks slingerde de route zich langs de tuimelende Bear Creek door een met rotsen ommuurde kloof met continue kronkelende bochten die het rijden met de EV, die de hoeken omhelsde, dankzij het lage zwaartepunt, een genot maakte.

Ik hield mijn oog op het kilometerbereik van de Leaf voor het grootste deel van de rollende rit tot de laatste stop bovenop de 7,377 meter hoge Lookout Mountain in de buurt van Golden, de thuisbasis van het graf van de westerse showman “Buffalo Bill” Cody en uitzichten ver voorbij Denver. Meer dan vijf mijl maakte de weg een bocht van 56 bochten, waardoor de computer van de auto in een kilometerstandduik terechtkwam.

Lookout Mountain leerde me de waarde van een volledige lading bij het opstijgen, wat ik zou moeten doen om Vail te bereiken via de I-70 over de 10.666-voet Vail Pass.

Terwijl benzinemotoren ook meer energie verbruiken om heuvels op te rijden, kunnen bestuurders ontspannen, wetende dat er bij bijna elke snelwegafslag een benzinestation is. Niet zo EV-rijders. Ongeveer 60 landmijlen in de reis had ik 125 batterijmijlen gebruikt – meer dan het dubbele van de verwachte snelheid – om 9.000 voet bij Silverthorne te bereiken. Dankzij wat afdalingen kwam ik in Vail aan met een batterijlading van 40 procent en 95 geschatte mijlen over.

Vail biedt voldoende openbare opladers, de bussen zijn elektrisch en veel hotels onderhouden hun EV-plug-ins. De mijne, de trendy nieuwe Gravity Haus Vail (vanaf $ 159), had het op één na beste: gratis openbare EV-opladers op het parkeerterrein aan de overkant van de straat en een voucher voor ’s nachts parkeren bij de prijs inbegrepen.

Een laadstation in het Mount Princeton Hot Springs Resort in Nathrop, Colo.Credit… Benjamin Rasmussen voor The New York Times
Een parkeerplaats voor het opladen van elektrische auto’s in het centrum van Golden, Colo.Credit… Benjamin Rasmussen voor The New York Times

Opladen is een levensstijl

Op dag drie, met groeiend vertrouwen in de levensduur van de batterij van de auto, begon ik twee geëlektrificeerde zijwegen, Top of the Rockies en Collegiate Peaks, aan elkaar te rijgen over ongeveer 100 mijl rijden in de bergen, inclusief het oversteken van de 10.424-voet Tennessee Pass.

Van het funky bergstadje Minturn achter de hellingen van Vail, slalom Highway 24 tussen brullende rivieren en besneeuwde bergen. De weg loopt uit in granieten muren en gewelven in een canyon in zo’n spectaculair stuk techniek dat ik zeven kijkstops maakte in de eerste 10 mijl.

Het bereiken van Leadville introduceert de reden waarom deze wegen floreerden: mijnbouw. Zeventig vierkante blokken met Victoriaanse huizen, sierlijke hotels en een operagebouw getuigen van de bloeijaren van de stad in de zilverwinning in de jaren 1880, toen 30.000 mensen in de stad woonden, waar nu minder dan 3000 inwoners woonden. Een zelfgeleide wandeling bezoekt deze gebouwen, waarvan vele gevuld zijn met musea, outdoor-outfitters en kunstwinkels, waaronder Harperrose Studios en Elevation Goods.

Door duurzaamheid te combineren met economische ontwikkeling, richtte het elektrificatieproject zich op zijsteden zoals mijn volgende stop, Buena Vista, op de Collegiate Peaks byway, met oplaadlocaties die strategisch zijn geplaatst om chauffeurs aan te moedigen kleine bedrijven te betuttelen terwijl ze wachten tot hun batterijen zijn opgeladen. Om de oplaadtijd te maken, stopte ik tijdens de lunch met het oog op Mount Princeton, een van de “”14ers” – bergen boven 14.000 voet – genoemd naar Ivy League-scholen, en een wandeling op de Barbara Whipple Trail, kijkend naar rafters op de Arkansas Rivier navigeert door de stroomversnellingen. Ongeveer een uur op de gratis oplader van niveau 2 gaf me een boost van 25 mijl.

Oude kajaks rusten tegen een muur in het centrum van Salida, Colo.Credit… Benjamin Rasmussen voor The New York Times

Omarm de langzame rijstrook

Aan het einde van de zijweg van de Collegiate Peaks biedt Salida, een 19e-eeuws spoorwegknooppunt, voldoende toegang tot het buitenleven – het bijna 22.000 hectare grote Browns Canyon National Monument ligt net buiten de stad – en een bloeiend centrum van historische gebouwen vol met restaurants , galerieën en winkels in de buurt van oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Wat EV-rijders moeten doen om de dag met een volle batterij te beginnen, wat tot acht uur kan duren, is meestal ’s nachts opladen. Het retro Circle R Motel (vanaf $ 75) voorzag dat, met complementaire opladers gemaakt van vintage benzinepompen.

Toch zou een volledig opgeladen batterij niet genoeg zijn om me terug te brengen naar Denver, ongeveer 170 mijl naar het noordoosten, en de auto terug te brengen met ten minste 50 procent opgeladen, zoals gevraagd. Dus, na een uur rijden in de bergen, stopte ik in Fairplay, een klein stadje aan een schilderachtige weg die niet als een zijweg wordt beschouwd en de thuisbasis van een DC-snellaadstation op slechts een paar blokken van een straat vol galerijen en gerestaureerde gebouwen uit de hoogtijdagen van de mijnbouw .

In een omleidingsuur kreeg ik 60 mijl voor $ 20, wat veel meer is dan het gangbare tarief voor benzine en ik moest tijd vrijmaken voor een stop in plaats van rechtstreeks naar het vliegveld te racen. Zoals alles met schilderachtige zijwegen en EV’s, loont het om de tijd te nemen.


Meer schilderachtige roadtrips voor EV-rijders

Een EV-vriendelijk stuk snelweg in Smith Rock State Park in Oregon.Credit… Dylan VanWeelden/Travel Oregon

Electrify America, een oplaadnetwerk dat eigendom is van Volkswagen en is opgericht als onderdeel van de schikking in 2016 voor het dieselemissieschandaal, heeft langlaufroutes in kaart gebracht met stations op of in de buurt van snelwegen. Houd rekening met de volgende toestanden voor rustige ritten die afwijken van drukbezochte corridors.

Californië leidt de natie in EV-registraties en heeft volgens het Bureau of Transportation Statistics bijna 13.000 openbare laadstations. Het VVV-kantoor van de staat raadt aan om Highway 99, die regelmatig oplaadpunten heeft, door de agrarische Central Valley te rijden, inclusief het wijndistrict Lodi. De route Drive the Arc biedt laadstations in Noord-Californië van de kust van Monterey tot Lake Tahoe in de Sierra Nevada.

Oregon heeft meer dan 2.200 mijl aan schilderachtige zijwegen klaar voor EV’s met laadstations op een afstand van elke 25 tot 50 mijl. Het VVV-kantoor biedt voorgestelde routes voor een aantal van deze, van de 383 mijl lange Pacifische kustroute die begint in Portland tot een dagtocht van Eugene naar enkele van de 50 overgebleven overdekte bruggen van de staat.

Onder de geëlektrificeerde wegen heeft de staat Washington opladers geplaatst langs de Cascade Loop van 440 mijl, een route die de staat omcirkelt en door verschillende regio’s loopt, waaronder de North Cascades-bergen, Lake Chelan Valley en Leavenworth met een Beiers thema.

Het gas- en elektriciteitsbedrijf National Grid heeft schilderachtige EV-roadtrips geïdentificeerd in Massachusetts, New York en Rhode Island. In New York wordt een reis rond Lake George in de Adirondack Mountains aanbevolen, met een kaart voor 10 opladers in de stad.


Volg New York Times Travel op Instagram, Twitter en Facebook. En meld u aan voor onze wekelijkse Travel Dispatch-nieuwsbrief om deskundige tips te ontvangen over slimmer reizen en inspiratie voor uw volgende vakantie. Droom je van een toekomstig uitje of gewoon op reis in een fauteuil? Bekijk onze lijst met 52 plaatsen voor 2021.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *