Tesla-winst bereikt kwartaalrecord

Tesla kondigde maandag solide driemaandelijkse financiële prestaties aan als gevolg van aanhoudende stijgingen van de verkoop en productie over de hele wereld.

De fabrikant van elektrische auto’s rapporteerde in het eerste kwartaal een winst van 39 cent per aandeel. Dat was een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 24 cent per aandeel die het rapporteerde voor het vierde kwartaal van 2020. Een jaar geleden verdiende het slechts 2 cent per aandeel in het eerste kwartaal, omdat de pandemie van het coronavirus de verkoop schaadde en de sluiting van zijn fabriek in Fremont dwong. , Calif.

De kwartaalwinst van $ 438 miljoen was Tesla’s hoogste ooit.

Elon Musk, de CEO van Tesla, suggereerde verdere groei in de komende kwartalen en zei dat hij geloofde dat de Model Y, de kleine SUV van het bedrijf, een van ’s werelds topverkopers zou worden. “Er is veel om enthousiast over te zijn in 2021 en 2022”, zei hij tijdens een conference call met analisten nadat de resultaten bekend waren gemaakt.

Net als andere autofabrikanten heeft Tesla geworsteld met een chiptekort, “een van de moeilijkste uitdagingen in de toeleveringsketen die we hebben meegemaakt”, zei de heer Musk. Maar hij zei dat het bedrijf kon overstappen op chips die gemakkelijker te verkrijgen waren.

Eerder deze maand zei Tesla dat het in de eerste drie maanden van het jaar een record van 184.800 auto’s heeft afgeleverd, meer dan het dubbele van het totaal ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2020.

“Tesla blijft een groeiende ingehouden vraag zien in heel China en Europa”, schreef Dan Ives, een Wedbush-analist, in een rapport aan investeerders vóór de aankondiging van maandag. In de Verenigde Staten zal het streven van de Biden-regering om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de verkoop van elektrische voertuigen te ondersteunen waarschijnlijk de vraag naar Tesla’s auto’s helpen ondersteunen, voegde de heer Ives eraan toe.

Hoewel ze lager zijn dan de recente hoogtepunten, zijn Tesla-aandelen meer dan vijf keer zo waardevol als een jaar geleden. Het aandeel daalde meer dan 2 procent in de uitgebreide handel na de aankondiging van de winst, kennelijk omdat de resultaten niet voldeden aan de nog hogere verwachtingen van sommige analisten.

Het nieuws over de inkomsten komt op het moment dat Tesla wordt geconfronteerd met toenemende vragen over de veiligheid van zijn Autopilot-rijhulpsysteem. Twee mannen kwamen deze maand om het leven in Texas toen de Tesla Model S waarin ze reden tegen een boom in een woonstraat crashte en in brand vloog. De lokale politie zei dat er een man werd gevonden op de passagiersstoel en de andere op de achterbank, zonder dat er iemand aan het stuur zat toen de crash plaatsvond.

Tijdens de telefonische vergadering op maandag zei Tesla’s hoofdingenieur, Lars Moravy, dat Tesla de auto had onderzocht met lokale en federale onderzoekers en had vastgesteld dat het stuur vervormd was, wat suggereert dat er iemand in de bestuurdersstoel zat op het moment van de crash. Alle veiligheidsgordels waren losgemaakt, voegde hij eraan toe. De automatische piloot wordt verondersteld uit te schakelen als de veiligheidsgordel van de bestuurder wordt losgemaakt.

Tesla is ook onder de loep genomen in China, waar de autoriteiten hebben gekeken naar rapporten van consumenten over batterijbranden en plotselinge acceleratie door Tesla-voertuigen.

Het bedrijf maakt momenteel auto’s in Fremont en Shanghai. In zijn winstrapport zei het dat het verwachtte dit jaar met de productie te beginnen in fabrieken die het bouwt in Austin, Texas, en in Duitsland in de buurt van Berlijn.

Tesla zei te verwachten dat de leveringen dit jaar met meer dan 50 procent zullen toenemen ten opzichte van de 500.000 verkochte voertuigen vorig jaar. Sommige analisten verwachten dat het jaarcijfer 850.000 of meer zal bereiken.

De fabriek in Austin zou een hoekige, futuristisch ogende pick-up produceren, bekend als de Cybertruck, en een semi-vrachtwagen op batterijen. De Tesla Semi zou later dit jaar in productie gaan, zei het bedrijf. Het gaf geen specifiek tijdschema voor de productie van Cybertruck.

Tesla zei dat het in het kwartaal $ 293 miljoen in contanten genereerde, maar dat het contante geld daalde omdat het $ 1,2 miljard gebruikte als onderdeel van de aankoop van $ 1,5 miljard Bitcoin, de cryptocurrency. Het gebruikte nog eens $ 1,2 miljard voor schuld- en lease-aflossingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *