Minder rijden? Zorg ervoor dat uw auto niet verslechterd is tijdens de vergrendeling

Tijdens de pandemie heb je misschien uitgesteld om naar de dokter of de tandarts te gaan, je haar te laten knippen, je woon-werkverkeer te staken en je autorijden te beperken tot essentiële boodschappen. Door te blijven zitten, bent u waarschijnlijk veiliger geworden, maar u deed uw auto geen plezier, vooral niet als u ook het onderhoud uitstelde.

Auto’s hebben regelmatig gebruik en onderhoud nodig om in vorm te blijven, zelfs als u er nauwelijks mee rijdt.

Maak dat: vooral als je ze nauwelijks bestuurt.

Dat gezegd hebbende, er is wat auto-onderhoud dat u kunt uitstellen en sommige niet. De lijst met “kan” is korter, dus laten we daarmee beginnen.

Denk aan gereden kilometers, niet aan tijd.

Onderhoudsverplichtingen kunnen losjes in twee categorieën worden verdeeld: die op basis van gereden kilometers en die op basis van tijd sinds de laatste onderhoudsbeurt. Een van de taken op basis van kilometers is het wisselen van banden, en een auto die nauwelijks is gebruikt, kan de routine die bedoeld is om de slijtage van alle vier de banden te egaliseren, verminderen. Gewoonlijk zou u na ongeveer 5.000 mijl de posities van de banden verplaatsen, zoals het plaatsen van de rechtervoorband op de rechterachterzijde, hoewel het te volgen patroon van auto tot auto kan verschillen.

Ook, hoewel banden na verloop van tijd verslechteren, zal het afgelopen jaar van verminderd gebruik niet veel invloed hebben op die verslechtering.

U kunt ook ontspannen over de motorkoelvloeistof en de lucht- en cabinefilters, die allemaal gebonden zijn aan het gebruik. John Ibbotson, de winkelsupervisor voor de autovloot van Consumer Reports, zei dat sommige autofabrikanten niet vragen om het systeem te spoelen en nieuwe koelvloeistof te installeren tot 100.000 mijl of 10 jaar. Hij zei ook dat de filters normaal gesproken “elke 15.000 mijl moeten worden bekeken en bij 30.000 moeten worden vervangen.”

De algemene onderhoudsrichtlijnen waarop hij vertrouwt, is de gebruikershandleiding, maar hij waarschuwt dat de levenspatronen tijdens de pandemie ingewikkelde zaken hebben. Met mensen die alleen korte lokale ritten rijden, is de typische gezinsauto verschoven van normaal gebruik naar wat autofabrikanten als een zware taak beschouwen. Met andere woorden, het maken van die snelle sprongen naar de Starbucks kan functioneel gezien het equivalent zijn van het slepen van een aanhanger of het beuken van stoffige landbouwwegen, wat de olie van je motor betreft.

Korte ritten brengen de motor niet op bedrijfstemperatuur, wat nodig is om de olie te ontdoen van vocht dat zich bij normaal gebruik ophoopt. De motorkoelvloeistof circuleert ook niet en levert anticorrosie-additieven aan op vitale plekken. Langere aandrijvingen zorgen er ook voor dat vitale componenten zoals tandwielen en lagers een smeermiddellaag behouden.

De belangrijkste taak: de olie verversen.

Als u geen langere ritten maakt, wilt u het verversen van uw olie echt niet uitstellen. Het is de meest bekende onderhoudstaak en misschien wel degene die het belangrijkst is voor de goede gezondheid van uw auto.

Bij een oudere auto helpt het volgen van de kilometeraanbeveling in de gebruikershandleiding voor zware omstandigheden om het smeermiddel en de mix van beschermende additieven vers te houden (als u de handleiding niet meer hebt, zijn deze vaak online en bij de autofabrikant verkrijgbaar). De systemen die in veel nieuwe auto’s zijn ingebouwd en die u herinneren aan de vereiste service, zoals olieverversing, houden rekening met de lengte van de ritten en zullen wijzigingen aanbevelen op basis van daadwerkelijk rijden.

Het verversen van de olie is ook het ideale moment om naar andere onderhoudstaken te kijken, waaronder het controleren van alle riemen en slangen; terwijl beide last hebben van de gevolgen van motorhitte onder de motorkap, kunnen ze ook scheuren ontwikkelen terwijl de auto gewoon stilstaat.

Voeg auto-accu’s toe aan de tijdlijst. Ze hebben een beperkte levensduur die niet gebaseerd is op gereden kilometers. Ze beginnen vaak na drie jaar af te nemen en geven het na vijf tot zeven helemaal op.

Jill Trotta, een gecertificeerde technicus en vice-president voor marketing bij RepairPal, een website die kostenramingen geeft en autobezitters in contact brengt met gekwalificeerde monteurs, weet hoe ze op de juiste manier voor een auto moeten zorgen. Maar zelfs zij liet een batterij leeglopen tot voorbij het punt waarop hij weer tot leven kon worden gewekt met een lading, en dat is precies wat er gebeurde met haar Hyundai Sonata Hybrid uit 2014 toen hij maandenlang op de oprit stond zonder te rijden tijdens de pandemie.

De oplossing: een batterijonderhouder met laag vermogen, die ervoor zorgt dat de lading tussen de ritten wordt aangevuld. Basis beginnen bij ongeveer $ 25. Houd er ook rekening mee dat, hoewel het vervangen van de batterij bij de meeste auto’s een geheel eenvoudige vervanging is, sommige elektronica-intensieve modellen het pijnlijker maken. BMW’s die bijna twee decennia teruggaan, vereisen een registratie- en programmeerproces, wat extra kosten en een mogelijk bezoek aan een dealer betekent. Het is de moeite waard om een ​​lege batterij in de eerste plaats te voorkomen.

Een andere onderhoudstaak die niet mag worden uitgesteld, is het vervangen van de distributieriem in motoren die deze gebruiken. De riem draait de nokkenassen die de kleppen van de motor openen en kan grote motorschade veroorzaken als deze defect raakt. Doorgaans goed voor 80.000 tot 100.000 mijl aan onderhoud, kan de riem zelfs tijdens het zitten verslechteren, dus houd u aan de aanbeveling van de autofabrikant over jaren tussen vernieuwing.

Vergeet de remmen niet.

Een veelbetekenend teken dat er niet met een auto wordt gereden, is een roestlaag op de remschijven. Een lichte coating is geen probleem, al kan het een paar blokken rumoerig zijn; het zal worden gepolijst door de eerste paar keer indrukken van het rempedaal tijdens een voorzichtige rit door de buurt.

Kritischer zijn remonderdelen die u niet kunt zien. De hydraulische vloeistof die het systeem laat werken, absorbeert water uit de lucht, waardoor de remkracht mogelijk wordt verminderd. De vloeistof kan worden getest op water, maar als deze zichtbaar vuil is, moet u het systeem doorspoelen en opnieuw vullen met vloeistof die voldoet aan de specificaties in de gebruikershandleiding.

Zoek ook naar corrosie die ervoor kan zorgen dat de remklauwen, die de schijven samenknijpen om de auto te stoppen, niet correct werken. Als uw auto niet vrij rolt bij lage snelheden wanneer u voor het eerst in een tijdje rijdt, laat dan de remmen onmiddellijk controleren – en bij voorkeur in de buurt.

Een nadeel van kiemrust dat niet onder de normale onderhoudsroutines valt: knaagdierbezetting. Til de kap op om te zien of er muizen of eekhoorns zijn komen wonen, een probleem dat vaker voorkomt dan je zou denken. Verwijder nestmateriaal of uitwerpselen voordat u de motor start, vooral uit gebieden in de buurt van een uitlaatsysteem dat heet kan worden.

Verwijder tegelijkertijd ophopingen van vuil, bladeren en vogelpoep, die de lak kunnen beschadigen. Mevrouw Trotta stelde voor een zachte pass te geven met een tuinblazer; Wrijf in ieder geval het opgehoopte vuil niet weg met een doek of een borstel, omdat de slijtage krassen achterlaat. U kunt het oppervlak ook afspoelen met gewoon water om zoveel mogelijk te verwijderen. Besteed aandacht aan de sporen waar een zonnedak of de elektrisch bedienbare ruiten schuiven en verwijder vuil dat het glas zou kunnen blokkeren.

De jarenlange onderbreking in het reguliere autogebruik vraagt ​​om een ​​beetje speciale aandacht voor de mechanische en cosmetische behoeften van de auto, maar voor het grootste deel is dit niet desastreus voor elk aspect van het welzijn van een auto. Naarmate de Covid-beperkingen in het hele land versoepelen en met warmer weer, zullen chauffeurs hun voertuigen weer in het reguliere verkeer brengen en kan er een oogje zijn bij de plaatselijke winkel of dealer. Het kan een slim plan zijn om op korte termijn voor achterstallig onderhoud te zorgen om wachttijden voor service te voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *