De verkoop van Toyota stijgt, maar de rebounds van GM en Ford zijn zwakker.

General Motors rapporteerde een bescheiden stijging van de autoverkopen in Noord-Amerika voor het eerste kwartaal, maar haar activiteiten worden nog steeds gehinderd door een tekort aan computerchips.

GM zei donderdag dat het in de eerste drie maanden van het jaar 642.250 auto’s en lichte vrachtwagens heeft verkocht, een stijging van slechts 4 procent, hoewel de verkoop een jaar geleden sterk vertraagde toen de pandemie van het coronavirus zich uitbreidde.

Toyota Motor liet daarentegen een sterk herstel van de verkoop zien in vergelijking met een jaar geleden. Het Japanse bedrijf meldde dat de verkoop in Noord-Amerika in de eerste drie maanden van 2021 met 22 procent steeg tot 603.066 auto’s en lichte vrachtwagens. De verkoop in maart was een record voor die maand.

Toyota’s grote sprong hielp het Ford Motor te verkopen, dat ook werd getroffen door het tekort aan halfgeleiders. De verkopen van Ford in het eerste kwartaal stegen met slechts 1 procent tot 521.334. Stellantis – het bedrijf dat is ontstaan ​​door de fusie van Fiat Chrysler en het Franse Peugeot SA – meldde dat de verkoop in de VS in het eerste kwartaal met 5 procent was gestegen.

Ford en GM zagen allebei een aanzienlijke stijging van de verkoop aan individuele klanten bij dealers, terwijl ze een daling van de verkoop rapporteerden aan wagenparkbeheerders zoals autoverhuurbedrijven en overheden.

GM en Ford hebben de productie in een handvol fabrieken moeten stoppen of vertragen. GM heeft zijn toevlucht genomen tot het maken van enkele voertuigen zonder onderdelen die computerchips bevatten, met de bedoeling die onderdelen vóór verkoop te installeren wanneer het aanbod verbetert.

In een verklaring zei GM te hopen dat zijn strategie voor het bouwen van auto’s zonder enkele componenten het zou helpen “snel te voldoen aan de sterke verwachte vraag van klanten gedurende het jaar.”

Die benadering van het bouwen van auto’s “onderstreept de verschrikkelijke aard” van het tekort aan halfgeleiders, zei een analist bij CFRA Research, Garrett Nelson, in een rapport. “Een van de belangrijkste vragen is hoeveel beter het herstel van de autoverkoop in de VS vanaf hier kan worden.”

Het chiptekort wordt weerspiegeld in GM’s ongewoon lage voorraad van 334.628 voertuigen. Dat is zo’n 76.000 minder dan aan het einde van het vierde kwartaal en de helft van het aantal voertuigen dat de dealers een jaar geleden op voorraad hadden. De voorraad van Ford was 56.100 lager dan eind 2020.

De trage verkoop van GM bleef beperkt tot het merk Chevrolet, waarvan de verkoop in het eerste kwartaal met 2 procent daalde. Dat omvatte een daling van 13 procent in de verkoop van zijn full-size Silverado-pick-up, een cruciale winstmaker voor het bedrijf. De merken Buick, Cadillac en GMC rapporteerden sterke verkopen in het kwartaal.

Toyota meldde ook een daling in de verkoop van zijn full-size pick-up, de toendra. Maar de daling werd meer dan gecompenseerd door grote stijgingen in de verkoop van zijn RAV4, Highlander en 4Runner sport-utility voertuigen en auto’s van zijn luxe merk Lexus.

Ook op donderdag meldde Honda Motor dat de verkoop in het eerste kwartaal in Noord-Amerika met 16 procent was gestegen tot 347.091 voertuigen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *