Volvo is van plan om tegen 2030 alleen elektrische auto’s te verkopen

Volvo Cars versloeg grotere rivalen zoals General Motors en voegde dinsdag een impuls toe aan de beweging naar elektrische voertuigen door te zeggen dat het zijn hele assortiment tegen 2030 zou ombouwen naar batterijvermogen, en geen auto’s meer zou verkopen met interne verbrandingsmotoren.

De verklaring van de Zweedse autofabrikant is de laatste poging van een traditioneel autobedrijf om te breken met zijn verleden met fossiele brandstoffen. Het is ook een van de meest ambitieuze voorstellen en verhoogt de druk op anderen om dit voorbeeld te volgen.

De auto-industrie is al jaren op weg naar elektrificatie, maar de verschuiving heeft de afgelopen maanden een nieuwe urgentie gekregen. De verkiezing van president Biden, samen met zijn inzet om klimaatverandering te bestrijden, hebben de verwachtingen gewekt dat de Verenigde Staten het soort prikkels zullen bieden die ertoe hebben bijgedragen dat elektrische auto’s vorig jaar het snelstgroeiende segment van de Europese markt zijn geworden.

Waar ooit autofabrikanten opschepten over pk’s en acceleratie, strijden ze nu om de groenste te zijn. GM zei in januari dat het in 2035 volledig elektrisch zou gaan. Ford zei vorige maand dat het vanaf 2030 alleen auto’s met batterijvoeding in Europa zou verkopen, en de maker van luxe auto’s van Jaguar deed een soortgelijke belofte.

Benzine- en dieselaangedreven auto’s zijn nog steeds goed voor de overgrote meerderheid van de verkoop, maar in Europa is de verkoop van auto’s die uitsluitend op batterijen werken vorig jaar meer dan verdubbeld, tot ongeveer 730.000 voertuigen, volgens Schmidt Automotive Research. De verkoop van conventionele auto’s zakte in.

“Als je in het spel wilt zijn, moet je snel transformeren”, zei Hakan Samuelsson, de CEO van Volvo, in een interview. “Anders kom je vast te zitten in een krimpend segment.”

BMW, Audi en Mercedes-Benz, Duitse autofabrikanten die zich richten op dezelfde welvarende kopers als Volvo, hebben nog geen vervaldatums vastgesteld voor modellen met verbrandingsmotor. Ze zijn misschien bang voor verontrustende kopers van benzinevoertuigen.

“Als je in het spel wilt zijn, moet je snel transformeren”, zegt Hakan Samuelsson, de CEO van Volvo. Credit… Michael Owen Baker/Associated Press

Maar ze investeren niet langer zwaar in verbrandingsmotoren en haasten zich om voertuigen te produceren die kunnen concurreren met de elektrische modellen van Tesla. Volkswagen begint dit jaar zijn elektrische SUV ID.4 in de Verenigde Staten te verkopen voor ongeveer $ 40.000, voordat een federaal belastingkrediet van maximaal $ 7.500 wordt afgetrokken.

“Ze denken allemaal puur elektrisch”, zegt Ferdinand Dudenhöffer, een ervaren industrieanalist. “Het enige wat ze niet doen, is een datum aankondigen.”

Volvo, eigendom van Geely Holding uit China, is grotere rivalen voorgegaan bij het omzetten naar elektrische stroom. Alle modellen die het in Europa verkoopt, zijn hybride of werken uitsluitend op batterijen. Maar sommige Volvo’s zijn zogenaamde milde hybrides, die een elektromotor hebben die de benzinemotor ondersteunt, maar niet in staat zijn om alleen op batterijstroom te rijden. Hybriden hebben een lager brandstofverbruik dan conventionele voertuigen, maar ze zijn misschien niet veel beter voor het klimaat of de luchtkwaliteit in de stad als bestuurders geen gebruik maken van de elektrische mogelijkheden.

Tegen 2030 zal Volvo “elke auto in zijn wereldwijde portfolio met een verbrandingsmotor, inclusief hybrides, uitfaseren”, zei het bedrijf dinsdag in zijn verklaring.

De elektrificatiestrategie weerspiegelt Volvo’s banden met China. Geely Holding is de grootste aandeelhouder van Geely Auto, dat vorige week zei nauwer samen te werken met Volvo op het gebied van elektrische voertuigtechnologie. Dat zal helpen de kosten van de technologie te spreiden en Geely Auto helpen Chinese rivalen zoals Nio in te halen.

In een andere breuk met de praktijk van traditionele autofabrikanten, zullen de elektrische modellen van Volvo exclusief online worden verkocht. Dealers zullen nog steeds proefritten aanbieden en voertuigen afleveren, zei dhr. Samuelsson, maar de bestelling zal via internet worden gedaan en de prijzen zullen worden vastgesteld. Met andere woorden, niet meer onderhandelen.

Volvo erkende dat zijn streven naar batterijaangedreven auto’s deels een reactie was op druk van regeringen, waarvan vele de komende jaren een verbod op verbrandingsmotoren hebben aangekondigd. In Europa zijn veel gemeenten van plan om benzine- en dieselvoertuigen uit stadscentra te weren vanwege zorgen over de luchtkwaliteit.

De beslissing was gebaseerd “op de verwachting dat wetgeving en een snelle uitbreiding van toegankelijke oplaadinfrastructuur van hoge kwaliteit de acceptatie van volledig elektrische auto’s door de consument zullen versnellen”, aldus Volvo.

De beslissing om volledig elektrisch te gaan is nog steeds een sprong in het diepe voor Volvo, dat momenteel slechts één batterij-aangedreven auto op de markt heeft, een versie van zijn XC40 SUV. Dinsdag onthulde Volvo een tweede model, de C40 crossover, die het bedrijf Het was het eerste voertuig dat van de grond af werd ontworpen om op batterijen te werken. (Volvo is ook eigenaar van Polestar, dat elektrische auto’s produceert in een Geely Auto-fabriek in China.)

De C40 zal 210 mijl kunnen afleggen tegen een lading, zei Volvo, een iets kortere actieradius dan de Tesla Model 3.

De heer Samuelsson zei dat het bedrijf meer elektrische modellen in ontwikkeling heeft. “We zullen de auto’s hebben”, zei hij. “Het is meer een uitdaging, zullen onze klanten ons volgen in deze transitie? Ik zou Ja zeggen. Elektrificatie komt steeds sneller.”

Veel elementen van de technologie van elektrische voertuigen zijn nog steeds in beweging. De batterijwetenschap evolueert snel en het is onduidelijk welke combinatie van materialen de overhand zal hebben. Elektrische voertuigen zijn voor de meeste autofabrikanten niet winstgevend, voornamelijk vanwege de hoge kosten van batterijen. In veel delen van de wereld zijn er nog maar weinig laadstations.

“Er zijn enkele sprongen van vertrouwen en er moeten enkele weddenschappen worden afgesloten om deze weg levensvatbaar te maken”, zei Henrik Green, chief technology officer van Volvo, dinsdag in een interview. Maar hij merkte ook op dat verbrandingsmotoren ook niet erg winstgevend waren, omdat veel autofabrieken ver onder hun potentieel draaien.

“De verbrandingsweg is veel minder levensvatbaar om op te wedden voor de komende 10 jaar,” zei de heer Green.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *