De verkoop van Tesla in de VS vertraagde in 2020 in 22 staten, deels als gevolg van de pandemie.

Na enkele jaren van snelle groei lijkt de verkoop van Tesla in de Verenigde Staten in 2020 te zijn vertraagd, mede als gevolg van de coronaviruspandemie, volgens nieuwe gegevens over registraties van nieuwe auto’s.

In 22 staten die ongeveer 65 procent van de markt voor nieuwe voertuigen vertegenwoordigen, werden vorig jaar 130.844 nieuwe Tesla’s geregistreerd, een stijging van minder dan 2 procent ten opzichte van 2019, volgens Cross-Sell, een marktonderzoeksbureau.

De pandemie drukte de verkoop voor alle autofabrikanten in de lente en zomer en dwong bedrijven de meeste productiestops in Noord-Amerika stop te zetten. De fabriek van Tesla in Fremont, Californië, stond van eind maart tot midden mei stil. Vorig jaar was ook het eerste volledige jaar waarin aankopen van Tesla-auto’s niet langer in aanmerking kwamen voor een federale belastingvermindering.

De trage verkoop van het bedrijf in de 22 staten, een groep die Californië, Florida, New York en Texas omvat, kwam ondanks de toevoeging van de vierde auto aan Tesla’s line-up, de Model Y, die de verkoop lijkt af te nemen van zijn bestseller, de Model 3.

De registraties van Model 3 daalden vorig jaar met 35 procent in de Cross-Sell-tracks van 22 staten, van 103.810 auto’s in 2019 tot 67.638. De verkoop van Model Y begon vroeg in het jaar en in augustus overtrof die van Model 3.

“De Model Y presteert erg goed, echt concurrerend met de Model 3”, zegt Meagan Saxon, director of partnerships bij Cross-Sell.

In de laatste drie maanden van 2020 werden 22.267 Model Y’s geregistreerd in de 22 staten. Tegelijkertijd bedroeg de verkoop van Model 3 slechts 14.823 auto’s, een daling van bijna een derde ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019. De Model Y is een ruimere hatchback-versie van de Model 3 sedan.

Cross-Sell biedt een zeldzame blik in de Amerikaanse registraties van Tesla, omdat de autofabrikant de verkoop niet per regio of land uitsplitst. Het bedrijf meldde onlangs dat de wereldwijde leveringen met 36 procent stegen tot 499.550 auto’s in 2020. Die stijging was grotendeels het gevolg van de snelle groei in China, waar een nieuwe Tesla-fabriek een jaar geleden begon met de productie van Model 3’s. Tesla groeit ook in Europa, hoewel het te maken heeft met toenemende concurrentie van nieuwe elektrische auto’s die zijn geïntroduceerd door Volkswagen, Volvo en anderen.

Tesla zal naar verwachting woensdag zijn financiële prestaties over het vierde kwartaal rapporteren.

Cross-Sell koopt voertuigregistratiegegevens van 22 staten die het te koop aanbieden. Californië, waar Tesla is gevestigd en waar veel mensen veel meer bereid zijn om elektrische auto’s te kopen dan andere Amerikanen, is goed voor ongeveer 35 procent van de Amerikaanse omzet van het bedrijf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *