Chef van Cherokee Nation vraagt ​​Jeep om te stoppen met het gebruik van stamnaam

De Cherokee Nation heeft voor het eerst Jeep gevraagd om de naam van zijn Grand Cherokee-voertuig te veranderen, een stap die de autofabrikant, die zich voorbereidt om de volgende generatie van de lijn uit te brengen, tot dusver heeft weerstaan.

Chuck Hoskin Jr., hoofdchef van de Cherokee Nation, zei woensdag in een interview dat de naam toebehoorde aan het Cherokee-volk, en dat het gebruik door Jeep ervan zonder toestemming verontrustend was.

“Het gebruik van Cherokee-namen en -afbeeldingen voor het verkopen van producten verdiept het land niet in wat het betekent om Cherokee te zijn, en ik denk dat het dat enigszins vermindert,” zei Chief Hoskin. Zijn verzet tegen het gebruik van de naam van de stam door Jeep werd vorige week gemeld door het tijdschrift Car and Driver.

Stellantis, de autofabrikant die eigenaar is van Jeep, verdedigde het gebruik van de naam. “Onze voertuignamen zijn door de jaren heen zorgvuldig gekozen en gekoesterd om de inheemse Amerikanen te eren en te vieren voor hun adel, dapperheid en trots”, zei het bedrijf woensdag in een verklaring. “We zijn meer dan ooit toegewijd aan een respectvolle en open dialoog met Cherokee Nation Principal Chief Chuck Hoskin Jr.”

Jeep introduceerde zijn Cherokee SUV in 1974. Nadat de auto begin jaren 2000 met pensioen was gegaan, bracht Jeep hem in 2014 nieuw leven in. Sindsdien is de Grand Cherokee een van Jeeps populairste modellen geworden, met meer dan 200.000 verkochte exemplaren vorig jaar. Stellantis is dit jaar ontstaan ​​uit de fusie van Fiat Chrysler en Peugeot, waardoor Jeep in hun merkenportfolio werd opgenomen.

Bedrijven gebruiken al lang inheemse Amerikaanse namen en afbeeldingen als marketingtools, en gedurende vele jaren heeft de Cherokee Nation geen mening geuit over het gebruik van Jeeps naam. Maar het verzoek van de stam komt omdat Amerikaanse steden, bedrijven en sportteams – als reactie op de landelijke protesten na de moord op George Floyd door de politie van Minneapolis vorig jaar – standbeelden, vlaggen, symbolen, namen en mascottes verwijderen of heroverwegen die geconfedereerde leiders afbeelden of andere historische figuren, of die Indiaanse afbeeldingen en namen gebruiken.

In een van de meest spraakmakende zaken, onder druk van bedrijfssponsors, stemde de eigenaar van het NFL-team van Washington, Daniel Snyder, er in juli mee in om de naam en het logo te laten vallen na vele jaren van protesten door Indiaanse groepen en anderen die het racistisch noemden. .

Suzan Shown Harjo, een geleerde die centraal stond in pogingen om teams, scholen en hogescholen te overtuigen om inheemse Amerikaanse namen en mascottes te laten vallen, zei dat Jeep’s verklaring voor het gebruik van de Cherokee-naam – dat het de stam eerde – slechts een excuus.

“Natuurlijk is het geen eer”, zei mevrouw Harjo, de directeur van het Morning Star Institute, een groep die zich inzet voor inheemse Amerikaanse doelen. Ze zei dat het gebruik van inheemse Amerikaanse namen bijzonder pijnlijk is wanneer bedrijven en sportteams ze zonder toestemming gebruiken.

“Dat is de veronderstelling die door zoveel mensen is gemaakt over ons land, water, goud, zilver, koper – noem een ​​mineraal. Nu gaat het over onze beelden, onze namen en onze culturele iconen’, zei ze. “Wanneer stopt deze diefstal?”

Chief Hoskin zei dat hij Jeep tijdens een Zoom-bijeenkomst eind januari vertelde dat hij het gebruik van de naam Cherokee niet goedkeurde. Hij zei dat de bijeenkomst hartelijk was en dat hij bemoedigd was dat het bedrijf het gesprek was begonnen.

“Een generatie geleden, ik denk niet dat het bij hen zou zijn opgekomen,” zei hij. “We leven in een tijd waarin mensen wat meer nadenken over de impact van beelden en namen.”

De Cherokee Nation, voornamelijk in Oklahoma, heeft meer dan 385.000 leden en is daarmee de grootste federaal erkende Indiaanse stam.

Neeru Paharia, universitair hoofddocent marketing aan de McDonough School of Business van Georgetown University, zei dat ze begreep waarom de leiders van Jeep de naam niet wilden laten vallen.

“Het is hun bestverkochte auto, hij heeft een iconisch uiterlijk en een iconische naam,” zei Dr. Paharia. “Als niemand ze hard aanpakt, denken ze waarschijnlijk dat dit een enorme aanwinst voor ons is, maar het zal een verplichting worden zodra dit wat momentum en wat tractie krijgt.”

Afgelopen zomer leidden wijdverbreide protesten tegen racisme tot het omverwerpen van standbeelden van Zuidelijke leiders en zette merken als de rijstproducten van tante Jemima en oom Ben ertoe aan om racistische beelden geleidelijk af te schaffen.

Activisten zeggen dat merken en sportteams langzamer zijn geweest met het verwijderen van Native American-beelden, maar er zijn naast het Washington-team enkele spraakmakende gevallen geweest. De zuivelcoöperatie Land O’Lakes zei vorig jaar dat het de afbeelding van een Indiaanse vrouw met een hoofdband van veren uit de verpakking liet vallen. In augustus zei het hoofd van een skiresort in Lake Tahoe dat het, na besprekingen met Indiaanse groepen, had besloten “squaw” van zijn naam te schrappen en de term “racistisch en seksistisch” te noemen.

Andere voorbeelden dateren uit de jaren negentig, toen Miami University in Ohio de naam van de mascotte veranderde in de Redhawks van de Redskins na besprekingen met de Miami Tribe. In 2005 gaf de Seminole-stam uit Florida de Florida State University schriftelijke toestemming om haar naam en afbeeldingen te gebruiken in ruil voor een studiebeursprogramma voor studenten uit de reservaten.

Stacy Leeds, een professor in de rechten aan het Sandra Day O’Connor College of Law van de Arizona State University, zei dat het gebruik van Indiaanse beelden de neiging heeft om inheemse mensen te degraderen tot een stereotype dat niet de realiteit van een modern volk vertegenwoordigt.

Ze zette vraagtekens bij het gebruik van bepaalde namen door autofabrikanten in hun pogingen om consumenten aan te trekken. “Welke beelden hopen ze dat er opduiken?” zij vroeg. ‘Proberen ze het ongetemde te projecteren? Proberen ze de grens te projecteren?”

Mevrouw Harjo, de geleerde, zei dat de beweging nog een lange weg te gaan heeft, maar dat activisten de laatste jaren, vooral in de afgelopen jaren, aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt.

“Af en toe gebeurt er iets dat iedereen weer aanmoedigt om te zeggen: ‘We doen dit allemaal samen om te doen wat we kunnen doen om elkaar te steunen'”, zei mevrouw Harjo. “En daar zijn we nu.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *