GM zei dat de autoverkopen in 2020 daalden, maar in de laatste drie maanden van het jaar stegen.

General Motors zei dat de autoverkoop in de Verenigde Staten in 2020 met 12 procent daalde, maar in het vierde kwartaal met 5 procent steeg ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, een hoopvol teken voor de auto-industrie aan het einde van een moeilijk jaar.

De autofabrikant rapporteerde solide prestaties van zijn Chevrolet, GMC en Cadillac merken in de laatste drie maanden van het jaar. Ze compenseerden een daling van 10 procent in de verkoop van Buick-voertuigen.

In totaal verkocht GM in 2020 2,5 miljoen auto’s en lichte vrachtwagens, tegen bijna 2,9 miljoen een jaar eerder.

De autoverkopen daalden afgelopen voorjaar sterk doordat consumenten wegbleven bij dealers vanwege de coronaviruspandemie. GM en andere autofabrikanten werden gedwongen de productie voor het grootste deel van het tweede kwartaal stop te zetten toen overheidsfunctionarissen veel bedrijven dwongen te sluiten om de verspreiding van het virus te stoppen.

Maar de verkoop herstelde zich toen de fabrieken weer opstartten, deels vanwege de opgehoopte vraag naar auto’s en vrachtwagens. Sommige Amerikanen kochten auto’s om openbaar vervoer en gedeelde ritten te vermijden. Het hielp dat mensen meer besteedbaar inkomen hadden omdat ze minder uitgaven aan reizen, eten en uitgaan.

GM zei dat het sterke verkoopmomentum tot het einde van het jaar aanhield. Het bedrijf verkocht in de laatste drie maanden van vorig jaar 771.323 auto’s en lichte vrachtwagens in wat het omschreef als het sterkste vierde kwartaal sinds 2007.

“We kijken uit naar een omslagpunt voor de Amerikaanse economie in het voorjaar”, zei GM’s hoofdeconoom, Elaine Buckberg, in een verklaring. “Verbreding van de vaccinatiegraad en warmer weer moeten consumenten en bedrijven in staat stellen terug te keren naar een meer normaal scala aan activiteiten, waardoor de arbeidsmarkt, het consumentenvertrouwen en de vraag naar auto’s toenemen.”

De meeste andere autofabrikanten zullen naar verwachting later op dinsdag de verkooptotalen voor 2020 bekendmaken.

Ook op dinsdag zei Toyota Motor dat het vorig jaar 2,1 miljoen auto’s en lichte vrachtwagens in de Verenigde Staten heeft verkocht, 11 procent minder dan in 2019. In december steeg de verkoop echter met meer dan 20 procent, dankzij de sterke vraag naar sport-utility voertuigen en bestelwagens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *