Schatting van een autoverzekeringsclaim voordat de sleepwagen wordt gebeld

Op een normale dag hebben ongeveer 80.000 Amerikaanse chauffeurs ongevallen die ernstig genoeg zijn om hun verzekeraar te bellen. Na de eerste schok volgt een voorspelbare reeks zorgen: was er iemand gewond? Heb ik schuld? Het eerste telefoontje van de bestuurder is vaak naar de verzekeringsmaatschappij, wat leidt tot de volgende vragen: Hoe lang duurt het om een ​​schatting te krijgen, mijn auto in de winkel te krijgen en hem dan weer op de weg te krijgen?

De tijd die nodig is om autoverzekeringsclaims af te handelen, wordt verkort en de nauwkeurigheid van de eerste schattingen verbetert, omdat Amerikaanse verzekeraars nu kunstmatige intelligentie gebruiken om reparatieschattingen te genereren.

De nieuwste technologie aangedreven door AI is heel anders dan de ‘virtuele claim’ die je mogelijk hebt ingediend na je laatste fender-bender. Ongeveer vijf jaar geleden werden op foto gebaseerde schattingen steeds gebruikelijker. Verzekeringsmaatschappijen lieten klanten soms een app downloaden waarmee ze consistente foto’s konden leveren, maar sommige verzekeraars vertelden klanten gewoon om foto’s bij een e-mail te voegen.

Verzekeringsmaatschappijen hielden van schattingen op basis van foto’s omdat taxateurs die gemiddeld slechts vier persoonlijke schattingen per dag konden maken, maar liefst 15 virtuele schattingen konden maken door op kantoor te blijven en door de klant aangeleverde foto’s op een computerscherm te bladeren. Maar toen beschadigde auto’s eenmaal in carrosseriebedrijven waren, bleken die schattingen veel minder nauwkeurig dan die in persoon. Verzekeringsmaatschappijen werden geteisterd door kosten die de schattingen overtroffen – claimtoeslagen genoemd – die soms wel 50 procent hoger uitkwamen. Klanten waren gefrustreerd door onverwachte vertragingen. En carrosseriebedrijven haatten het om in het midden te worden betrapt.

Dat was toen. Nu kunnen klanten telefoon-apps downloaden via hun verzekeraars om hen te begeleiden bij het maken en uploaden van foto’s die kunnen worden geëvalueerd door AI, waardoor een vrijwel onmiddellijke schatting van de schade ontstaat. De apps worden nog niet veel gebruikt in de Verenigde Staten, maar hun tijd komt eraan.

De algoritmen zijn getraind in beeldclassificatie en identificeren schade en geven de claims door aan bedrijven zoals Mitchell International, gevestigd in San Diego, die onderdelen prijzen en arbeidskosten berekenen. De beste algoritmen geven al in enkele seconden schattingen die net zo nauwkeurig zijn als die van ervaren menselijke schatters. De pandemie heeft schattingen op basis van AI nog aantrekkelijker gemaakt omdat de technologie de noodzaak van persoonlijke interactie tussen chauffeurs en verzekeringsexperts vermindert of zelfs elimineert.

Door het elimineren van de noodzaak om afspraken te maken met taxateurs of een aparte reis naar het schadeherstelbedrijf te maken voor een eerste schatting, nemen deze apps dagen vrij van de “cyclustijd” – hoe lang het duurt om klanten weer in hun auto te krijgen.

Algoritmen leren en passen zich ook sneller aan dan menselijke experts. Een eenvoudige bumpervervanging is niet per se eenvoudig meer, omdat nieuwe bumpers vaak dure geïntegreerde sensoren hebben, zoals de sensoren die bestuurders waarschuwen als ze te dicht bij een andere auto achteruitrijden bij het inparkeren. Daardoor nemen die claimtoeslagen toe.

Een van de leiders in deze ‘insuretech’-markt is Tractable, een bedrijf gevestigd in Londen dat in 2014 werd opgericht door de ondernemer Adrien Cohen en twee computervisie-experts, Alex Dalyac en Razvan Ranca. Sindsdien heeft Tractable meer dan $ 50 miljoen aan durfkapitaalfinanciering ontvangen en is het uitgegroeid tot meer dan 100 werknemers in Londen, New York en Tokio. Grote verzekeraars in Europa en Azië hebben de AI van Tractable gebruikt om meer dan $ 1 miljard aan claims te regelen.

Dhr. Dalyac kwam bij Tractable van Imperial College London, waar hij leiding had gegeven aan de eerste industriële toepassing van ‘deep learning’ van de computerafdeling. Dat is de benadering die het bedrijf gebruikte om een ​​algoritme te trainen om autoschade te interpreteren – een taak die voorheen alleen door bekwame mensen werd uitgevoerd.

“Deze algoritmen zijn heel anders dan hoe mensen vroeger computervisie deden, omdat je het algoritme daadwerkelijk de juiste patronen in het object laat ontdekken”, zei de heer Dalyac. “In plaats van tegen de AI te zeggen: ‘Dit is hoe een voorbumper eruitziet; zoek naar zo’n hoek en zulke pixels’, voer je het algoritme miljoenen afbeeldingen. Sommige hebben een voorbumper en andere niet. Op een regenachtige, donkere of zonnige dag; een onbeschadigde bumper; of een die drie uur reparatie nodig heeft. En het algoritme berekent zelf de beste combinaties van pixelpatronen die het de meeste nauwkeurigheid geven. Het is een beetje magisch, maar het is erg data-hongerig.”

Tot op heden heeft Tractable zijn algoritme ongeveer 10 miljoen foto’s van beschadigde auto’s gevoed, waarvan de meeste zijn genomen in carrosseriebedrijven en samen met reparatieramingen aan verzekeraars zijn voorgelegd.

“Binnenlandse vervoerders zijn van oudsher traag geweest met het adopteren van nieuwe technologie”, zegt Jimmy Spears, een veteraan in de verzekeringssector die nu het hoofd is van de Noord-Amerikaanse automobielactiviteiten van Tractable. Een hindernis waarmee deze technologie in de Verenigde Staten wordt geconfronteerd, in vergelijking met andere landen, is dat elke staat zijn eigen verzekeringssector reguleert.

“Maar Covid-19 heeft een enorme impact gehad”, zei de heer Spears. “Mijn dagen zijn gevuld met meetings en productdemonstraties, en we hebben een aantal proofs of concept in het spel met top-10 verzekeraars.”

Nu verzekeringsmaatschappijen hun werknemers uit het veld hebben gehaald, is het gebruik van virtuele schattingen toegenomen. CCC Information Services, een bedrijf uit Chicago dat zijn eigen AI-verbeterde Quick Estimate-app op de markt brengt aan verzekeraars, meldde onlangs een toename van het app-gebruik met 125 procent sinds maart, hoewel de verkeersdrukte en het aantal ongevallen daalden toen staten op slot gingen.

Zelfs vóór de pandemie onderzochten grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen het gebruik van AI om de afwikkeling van claims te versnellen. De interne technologie-incubator van Liberty Mutual, Solaria Labs, begon in 2018 aan een AI-schattingsalgoritme. Het bedrijf gebruikt het nu om taxateurs een voorsprong te geven bij schattingen.

USAA pakte het anders aan. In plaats van zijn eigen algoritme te ontwikkelen, werkte het samen met Google. Klanten kunnen foto’s van hun beschadigde auto uploaden voor analyse met de Vision API van Google Cloud. Die schadebeoordeling wordt vervolgens overgedragen aan een andere partner, Mitchell International, die ook AI gebruikt om een ​​schatting van onderdelen en arbeid op te stellen.

“Vandaag sturen we die schattingen terug naar onze taxateurs, omdat we het systeem nog steeds aan het trainen zijn”, zei Sean Burgess, hoofd van het bedrijf. “Maar in de nabije toekomst heb je die stap niet meer nodig. We gaan het proces van dagen of weken naar minuten brengen.”

Dat is ook de benadering die Tractable heeft gekozen. “Naarmate meer comfort wordt verkregen met de resultaten van de AI,” zei de heer Dalyac, “wordt deze menselijke kwaliteitscontrole geleidelijk verminderd en verwijderd, en dus neemt het aandeel van AI-contactloze gevallen toe.”

Bestuurders die verzekerd zijn door Admiral Seguro, een grote Spaanse autoverzekeraar die de technologie van Tractable gebruikt, kunnen al binnen enkele minuten na het eerste telefoontje foto’s uploaden en sommige claims volledig oplossen – tot aan het ontvangen van een betalingsaanbod.

Hoe snel zullen Amerikaanse chauffeurs toegang hebben tot een bijna onmiddellijke claimregeling? Elke verzekeraar moet zijn eigen beslissing nemen over wanneer hij klaar is om die laatste menselijke kwaliteitscontrole te laten vallen, maar de dag zal komen. Trattable heeft er alle vertrouwen in dat het hier binnenkort operationeel zal zijn. ‘We komen aardig in de buurt,’ zei meneer Dalyac. “In de komende kwartalen zal er een aankondiging zijn van een zeer grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij – een begrip – die dit gaat doen.”

Hoewel de heer Burgess zei dat USAA-klanten altijd de mogelijkheid hebben om een ​​menselijke schatting te maken, heeft het onlangs een handelsmerk ingediend met de uitdrukking “Flash Estimate” en verwacht het zijn eigen AI-claimregelingstechnologie op de markt te brengen in 2021 of 2022.

De opkomst van AI zou slecht nieuws kunnen zijn voor duizenden mensen die bij verzekeringsmaatschappijen werken, maar de heer Dalyac barst van de suggestie dat Tractable die mensen noodzakelijkerwijs werkloos zal maken. “Het doel van onze technologie is om de repetitieve, rechttoe rechtaan zaken af ​​te handelen, zodat ze zich kunnen concentreren op de complexe zaken of op het bieden van een betere klantenservice”, zei hij. “Omdat je soms, als je een ongeluk hebt gehad, behoorlijk geschrokken bent en extra aanraking wilt.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *