Een elektrische auto met Zweedse roots en een rebelse streep

Meer dan 60 jaar geleden introduceerde Volvo de wereld met de driepuntsgordel, een veiligheidsvoorziening die zo standaard is dat het bijna een bijzaak is. In de daaropvolgende jaren verwierf Volvo, de Zweedse maker van saaie, boxy sedans, een reputatie op het gebied van veiligheid boven alles.

In een Volvo zitten betekende rijden in een warme, beschermende cocon, bezadigd maar betrouwbaar voor u en uw gezin. Cool en spannend, dat was het niet.

Polestar, de nieuwe spin-offdivisie van Volvo’s nieuwe luxe elektrische voertuigen, wil de wereld van dat saaie stuk ontdoen. Het bedrijf hoopt kopers aan te spreken die Volvo’s schaarse, klassieke Scandinavische design waarderen, maar een Viking-in-schaapskleren-houding willen.

“Zowel Volvo als Polestar zijn Scandinavisch en we delen waarden”, zegt Thomas Ingenlath, CEO van Polestar. “Maar we zijn sportiever, met een prestatie-element. Volvo zou nooit streven naar de chauffeurservaring als focus. Ze zouden zeggen: ‘Nee, dat moeten we niet doen.’”

De volledig elektrische Polestar 2 is verkrijgbaar bij de eerste vier dealers van het bedrijf in Los Angeles, New York en San Francisco. Medio 2021 worden nog eens zeven winkels verwacht, waardoor 85 procent van de kopers die een Polestar 2 hebben gereserveerd binnen een straal van 240 kilometer van een Polestar 2 moeten komen.

Het nieuwe model voegt zich bij de Polestar 1-hybride van $ 155.000 in beperkte oplage als het eerste volumevoertuig van de groep. De Polestar 3, een elektrische SUV gebaseerd op het platform dat wordt gebruikt voor Volvo’s XC90, is in ontwikkeling zonder aangekondigde verkoopdatum. Het bedrijf kondigde onlangs ook aan dat het een extra sedan, de Precept, zou ontwikkelen en produceren. Het interieur zal worden gemaakt van materialen zoals gerecyclede PET-flessen, teruggewonnen visnetten en gerecycled kurkvinyl.

Polestar, dat samen met zijn moedermaatschappij eigendom is van de Chinese fabrikant Geely, voegt zich bij een groot aantal andere merken uit Europa en Japan die luxe voertuigen richten op degenen die het belangrijkste aanbod van het bedrijf saai vinden.

Maar Polestar beweert – in tegenstelling tot Volkswagen’s Audi, Nissan’s Infiniti en Toyota’s Lexus-merken – dat het eraan werkt om avontuurlijker te zijn. “We zullen elementen van vreugde en verrassing hebben die ondenkbaar zijn in de Duitse context,” zei dhr. Ingenlath.

Polestar schuwt de traditionele kenmerken die kopers beschouwen als de definitie van een luxe voertuig. Geen glanzende houtnerf interieurs, noch veel chroom of oneindige kleurvariaties. In plaats daarvan is een groot deel van het interieur, inclusief de stoelen en het stuur, bekleed met een vezel die uitsluitend is gemaakt van veganistische materialen en is geïnspireerd op de look en feel van natte pakken. Wanneer hout wordt gebruikt, is het teruggewonnen materiaal. Het voertuig kan in slechts vijf kleuren worden besteld.

‘We zullen geen goedkope chromen letters op onze auto hebben,’ zei meneer Ingenlath. In plaats daarvan zijn er stickers op de deuren.

Het bedrijf leidt kopers weg van lederen stoelen – hoewel het beschikbaar is als een optie van $ 4.000 – omdat het wil dat klanten weten hoe dat leer is gemaakt, hoe het dier leefde en stierf. “Je moet niet verwachten dat leer standaard is”, zei dhr. Ingenlath.

Designelementen plaatsen de auto in het filmische universum van Volvo. Beide merken delen de T-vormige “Thor’s Hammer”-koplampen. De achterlichtstrip van de Polestar ziet eruit als een horizontale afgeleide van de Volvo XC40. En de algehele vorm van het exterieur weerspiegelt de sedans van het moederbedrijf.

Om zijn voertuigen te verkopen, neemt Polestar een pagina over van Tesla en Apple, waarbij hij de showrooms van dealers verlaat ten gunste van wat het Spaces noemt – omgevingen zonder verkooppersoneel waarin klanten de voertuigen kunnen inspecteren zonder dat iemand in hun nek ademt. Om de perceptie te vergroten dat een Polestar een kunstwerk is en niet zomaar een handelsartikel, worden onderdelen zoals wielen en elektromotoren zelfs tentoongesteld in museumachtige kasten.

De software van Polestar kan, net als die van Tesla, draadloos worden geüpgraded om nieuwe functies toe te voegen. In tegenstelling tot Tesla zal Polestar geen “scheetmodus” hebben. “We zullen elementen omarmen die plezier toevoegen aan je leven, maar op onze eigen manier,” zei dhr. Ingenlath.

Toekomstige technologie kan videostreaming omvatten wanneer het voertuig wordt gestopt; eye tracking om gezondheid of wakkerheid te detecteren, met oplossingen om alert te blijven; en voorconditionering van het interieurklimaat op basis van kennis van de gewoonten en het rijschema van de bestuurder.

Terwijl andere fabrikanten een soortgelijke toekomst spelen, is de Polestar 2 het eerste voertuig dat exclusief gebruik maakt van het Google Android Automotive System als het brein achter zijn infotainment, systeembediening en navigatie. Met behulp van het centraal gemonteerde touchscreen kunnen bestuurders bekende Google-taken oproepen en meer dan 200 Android-apps downloaden, waaronder die voor AM- en SiriusXM-radiostations.

De Google smartphone-app vraagt ​​het voertuig om de bestuurder te herkennen, zodat het automatisch de zitpositie kan aanpassen en de favoriete touchscreen-apps van die persoon op het display kan tonen.

Met een paar dagen achter het stuur vond ik de rijeigenschappen van de Polestar echt uitblinken. Zoals met de meeste puur elektrische voertuigen, is de acceleratie adembenemend – van 0 naar 100 mijl per uur in 4,7 seconden, sneller dan een 2020 BMW 840i Gran Coupe M-Sport. De zitplaatsen zijn ondersteunend en het voertuig kan gemakkelijk scherpe bochten nemen bij veel hogere snelheden dan de aangegeven snelheden, zonder piepende banden of verlies van tractie.

De snelle acceleratie van de Polestar kwam goed van pas tijdens het rijden over een kronkelende, bijna lege baan in het Malibou Lake-gebied in de Santa Monica-bergen. Toen ik een bestuurder tegenkwam die met de helft van de snelheidslimiet reed, kon ik haar inhalen in een bocht met weinig zicht naar voren, iets wat ik nooit zou hebben geprobeerd, zelfs niet in mijn eigen “sportsedan” met interne verbranding.

De cabine is ruim en de kofferbak groot genoeg voor een grote draaibare bureaustoel als de achterbank is neergeklapt.

De Launch Edition begint bij $ 61.200, inclusief levering; een potentieel federaal belastingkrediet van $ 7.500 zou de kosten verlagen tot $ 53.700. Voor deze en alle EV’s is een Level 2 thuislaadstation een must; daarmee duurt het opladen tot 80 procent van het door de Environmental Protection Agency beoordeelde bereik van 275 mijl ongeveer acht uur.

Zoals met elk elektrisch voertuig dat ik heb getest, is dat bereik optimistisch. Nadat ik 55 mijl had gereden in een mix van stads- en snelwegverkeer, was mijn bereik met 70 mijl gedaald.

Degenen die kiezen voor het prestatiepakket van $ 5.000 krijgen Öhlins dubbele stroomklepdempers, Brembo-voorremmen, 20-inch wielen en wat sommigen misschien opzichtige gouden veiligheidsgordels vinden.

Een glazen dak over de gehele lengte van het interieur is standaard in de Launch Edition. Er is geen zonnescherm, omdat het glas volgens het bedrijf 99,5 procent van het ultraviolette licht filtert. Toch vond ik het vervelend om de felle zon altijd op mijn hoofd te hebben, en met Zuid-Californië dat typisch verstoken is van wolken, zou die functie voor mij een dealbreaker zijn.

Aan de andere kant, wat voor sommigen een deal-clincher kan zijn, is het ingetogen maar aantrekkelijke ontwerp van het voertuig, dat veel aandacht trok tijdens een weekend rijden. Mijn testvoertuig werd meerdere keren opgemerkt, ook door verschillende mensen die me aanspoorden om de auto te bespreken. In de Polestar kreeg ik in twee dagen tijd meer aandacht dan na een week rijden in een Aston Martin DB9 en een Lamborghini Huracán.

Misschien komt dat omdat in Los Angeles zelfs middelbare scholieren in Range Rovers en Maserati’s rijden. Maar met slechts een paar duizend beschikbaar dit jaar, ziet de Polestar eruit alsof hij nog een tijdje zal opvallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *