7 dingen die u moet weten over uw gebruikte auto

De pandemie heeft ertoe geleid dat veel mensen het openbaar vervoer mijden ten gunste van wandelen, fietsen of het besturen van een gemotoriseerd voertuig. Als de eerste twee opties niet praktisch zijn, kan een auto de beste keuze zijn.

Vooral de verkoop van gebruikte auto’s heeft de afgelopen maanden een enorme vlucht genomen. Als u een van de kopers bent, had u het Carfax-rapport moeten hebben dat de geschiedenis van het voertuig documenteert vóór uw aankoop, en een onafhankelijke monteur het moeten laten inspecteren. Maar vanaf daar is de zorg aan jou. Dit is wat u moet weten.

Begin met een leesopdracht.

Veel mensen lezen de instructies voor apparaten pas als ze een fout hebben gemaakt en gedwongen worden de gebruikershandleiding te voorschijn te halen. Wanneer u een auto koopt, misschien wel het duurste apparaat dat u ooit zult kopen, wacht dan niet tot u een fout maakt: lees de handleiding van kaft tot kaft op dag 1. Voor oudere auto’s is het waarschijnlijk een ingebonden boek. Voor nieuwere auto’s wordt deze waarschijnlijk in digitale vorm aangeboden. Als er geen handleiding bij uw auto wordt geleverd, kunt u er vrijwel zeker een verkrijgen via een online bron, ongeacht de leeftijd van het voertuig.

In de gebruikershandleiding leest u wanneer de verschillende systemen een onderhoudsbeurt nodig hebben. U ziet ook hoe u zaken als de oliepeilstok, de koelvloeistoftank en het stuurbekrachtigingsreservoir kunt vinden. Sommige bieden instructies voor onderhoudswerkzaamheden die u zelf kunt uitvoeren.

Banden komen tussen jou en de weg.

Ze zijn kritisch. Controleer wekelijks de luchtdruk met een betrouwbare meter. Draai eenvoudig de ventieldop van de band los, plaats de meter over het ventiel en druk naar beneden. Doe het voordat u gaat rijden, want de druk stijgt met de bandentemperatuur.

Pomp de banden op volgens de specificaties van de voertuigfabrikant. Je vindt het in de gebruikershandleiding en in veel gevallen op de deurpost. Controleer ook de reserve. Misschien heb je het ooit nodig.

Controleer de olie; ververs de olie.

Voor eigenaren van voertuigen met verbrandingsmotoren houdt olie de boel draaiende. Alle auto’s gebruiken wat bij normaal rijden, en een gebruikte auto kan een liter of iets meer gebruiken tussen olieverversingen. Als u het oliepeil ver onder de voorgeschreven waarde laat zakken, kan dit uw motor beschadigen en de garantie ongeldig maken.

Om te controleren, trekt u gewoon de peilstok eruit. Het heeft waarschijnlijk een kleurrijk handvat om je te helpen het te vinden. Veeg het af, plak het er weer in en trek het er weer uit. Het juiste niveau wordt aangegeven op de peilstok. Voeg geen olie toe totdat het ten minste een liter lager is. Gebruik het type voorgeschreven door de voertuigfabrikant. Deze aanbeveling komt in de vorm van een viscositeitsgetal, zoals 5W-30.

Olie raakt na verloop van tijd vervuild, dus deze moet regelmatig worden vervangen. Voor auto’s die grotendeels op ritten met een hoge kilometerstand worden gereden, is een interval van 6.000 mijl voldoende. Als u slechts één of twee mijl rijdt elke keer dat u uw voertuig gebruikt, is een interval van 4.000 mijl beter, omdat vochtverontreiniging een probleem is wanneer motoren zelden op bedrijfstemperatuur komen.

Nieuwere auto’s hebben een systeem dat de olietoestand bewaakt en u vertelt wanneer het tijd is voor onderhoud. Zorg ervoor dat de monteur het bewakingssysteem reset wanneer de olie wordt ververst.

Controleer ook andere vloeistofniveaus, waaronder koelvloeistof-, rem-, stuurbekrachtigings- en transmissievloeistoffen.

Ogen op de weg.

Als uw voorruit strepen maakt wanneer u de ruitenwissers aanzet, is het tijd om ze te vervangen. U vindt instructies in uw gebruikershandleiding. Zorg ervoor dat u de juiste messen voor uw auto koopt. Als u de klus niet wilt proberen, doen de meeste tankstations het terwijl u wacht.

Laat je lichten schijnen.

Controleer voordat u een gebruikte auto koopt of de lichten werken: grootlicht en dimlicht, achterlichten, richtingaanwijzers en remlichten. Controleer ze daarna één keer per maand. Sommige lampen zijn gemakkelijk te onderhouden. Andere, zoals complexe LED-arrays en koplampen, vereisen mogelijk meer demontagewerk dan u wilt aanpakken. Maar rijd niet zonder een volledige aanvulling van lichten. Dat kan je een bekeuring opleveren of een ongeluk veroorzaken.

Laat je niet dood vangen.

Een set startkabels kan u helpen uw auto te starten als de batterij leeg is en de motor niet ronddraait. Maar als de storing het gevolg is van een probleem met het laadsysteem of een defecte batterij, helpt een sprong niet.

Als je je auto van iemand anders moet springen, zorg er dan voor dat de transmissies van beide voertuigen in Park staan ​​en schakel de donorauto uit. Bevestig de rode clip aan de positieve pool van uw batterij. Sluit de andere rode clip aan op de positieve pool van de donorauto. Bevestig een zwarte clip aan de negatieve pool van de donorauto voordat u de andere aansluit op een ongelakt stalen onderdeel van uw auto (rechtstreeks aansluiten op de batterij wordt niet aanbevolen omdat deze soms kan vonken, waardoor dampen van de batterij kunnen exploderen). Start de donorauto en geef hem vijf minuten om uw batterij op te laden voordat u uw auto start.

Natuurlijk kun je niet altijd een goede ziel vinden die je een sprongetje maakt. Dat probleem kan worden opgelost door een noodjumpstarter aan te schaffen. Veel van deze draagbare power packs verkopen voor minder dan $ 100.

Hoewel gas/elektrische hybrides een hoogspanningscircuit hebben voor het aandrijven van de elektromotor, hebben ze ook een 12-volts circuit dat andere taken aankan. In veel gevallen hoort het starten van de motor daar ook bij. De 12 volt-accu van een hybride kan worden opgestart, maar zorg ervoor dat u de juiste aansluitingen maakt. Zie uw gebruikershandleiding.

Hou het schoon.

Door uw auto te wassen, blijft deze er goed uitzien en wordt deze beschermd. Insecten, boomsap en andere schadelijke stoffen kunnen lak beschadigen en corrosie versnellen. Regelmatig wassen is dus aan te raden. Zelf doen met een emmer, spons en tuinslang spreekt misschien je zelfredzaamheid aan, maar het is niet de groene weg. U verspilt veel meer water en berokkent meer schade aan het milieu door uw auto op de oprit te wassen dan wanneer u naar een gerenommeerde wasstraat gaat die water recyclet en afval veilig afvoert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *