Op zoek naar een gebruikte auto in de pandemie? Zo is iedereen

Gebruikte auto’s worden meestal over het hoofd gezien in de fanfare die wordt toegekend aan hypermoderne elektrische auto’s en opgeknapte pick-uptrucks. Nu zijn ze plotseling de populairste handelswaar van de industrie.

Consumenten kopen gebruikte voertuigen in als tweede of derde auto, zodat ze treinen, bussen of Ubers kunnen vermijden tijdens de coronaviruspandemie. Anderen kopen gebruikt in plaats van nieuw om geld te besparen in een onzekere economie, niet wetend wanneer zij of hun echtgenoot misschien een baan verliezen. De vraag naar oudere auto’s werd ook gevoed door een stop van ongeveer twee maanden in de productie van nieuwe auto’s dit voorjaar.

In het hele land zijn de prijzen van gebruikte auto’s omhooggeschoten. De toename tart de conventionele wijsheid dat auto’s activa afschrijven die een groot deel van hun waarde verliezen op het moment dat ze de dealer verlaten. Alleen al in juli steeg de gemiddelde waarde van gebruikte auto’s volgens Edmunds.com met meer dan 16 procent.

In juni, de meest recente maand waarvoor gegevens beschikbaar zijn, verkochten franchiseautodealers volgens Edmunds 1,2 miljoen gebruikte auto’s en vrachtwagens, 22 procent meer dan een jaar eerder. Het was het hoogste maandtotaal sinds ten minste 2007.

De hausse heeft de verkoop van auto’s op zijn kop gezet. Omdat gebruikte auto’s niet uit fabrieken in Detroit komen, moeten dealers net zo hard werken om auto’s te kopen als ze normaal doen om ze te verkopen, zeggen ze, inclusief advertenties weergeven en mensen ongevraagd bellen om te vragen of ze geïnteresseerd zijn in het verkopen van hun oude auto. Zo sterk is de vraag naar gebruikte auto’s geworden tijdens de pandemie.

“Gebruikte auto’s horen af ​​te schrijven, maar ik zou de boekwaarde van een auto op de kavel opzoeken en zien dat deze hoger was dan aan het begin van de maand”, zei Adam Silverleib, president van Silko Honda in Raynham, Massachusetts. “Dat heb ik nog nooit gezien.”

De heer Silverleib heeft onlangs een Honda Pilot uit 2017 met 22.000 mijlen verkocht aan Suzanne Cray en haar man. Het gezin was met slechts één auto rondgekomen. Maar mevrouw Cray, een verpleegster die werkt in het Tufts Medical Center in Boston, zei dat de familie had besloten dat er nog een nodig was om ervoor te zorgen dat niemand met Uber of met het openbaar vervoer hoefde te rijden.

“Vroeger namen we Uber mee naar restaurants, vooral als we uitgingen met vrienden en niet wilden drinken en rijden”, zegt mevrouw Cray, die patiënten met het coronavirus heeft behandeld. “Dat doen we niet meer. In plaats daarvan nemen we onze auto.”

De hausse valt samen met andere onverwachte trends in een recessie die miljoenen mensen werkloos heeft gemaakt en luchtvaartmaatschappijen, restaurants, hotels en kleine bedrijven heeft verwoest. Ondanks die pijn is de pandemie een zegen geweest voor oude standbys van de economie, zoals ingeblikt en verwerkt voedsel en voorstedelijke huizenverkopen, die de afgelopen jaren uit de gratie waren geraakt.

Het equivalent van de boerderij met drie slaapkamers en de charmante patio in de auto-industrie is een auto of SUV met weinig kilometers – een stuk goedkoper dan de nieuwere versie, maar net zo goed in het meenemen van het gezin naar een sociale picknick na maanden van isolatie.

De groeiende wens om een ​​auto te bezitten heeft veel mensen verrast en anderen van streek gemaakt die zich zorgen maken over wat het zou kunnen zeggen over de toekomst van steden en vervoer. Burgemeester Bill de Blasio, die rondrijdt in een SUV, smeekte onlangs New Yorkers, van wie velen geen auto’s bezitten, om geen auto te kopen, en zei dat ze “het verleden” vertegenwoordigen.

Die angsten zijn misschien overdreven. Het kopen van een gebruikte auto vergroot natuurlijk niet het aantal auto’s op de weg. En de verkoop van nieuwe auto’s komt niet van de grond. Als er iets is, komt een deel van de plotselinge manie voor gebruikte auto’s voort uit de jarenlange stijging van de prijs van nieuwe auto’s en vrachtwagens. Gemiddeld worden nieuwe voertuigen nu verkocht voor ongeveer $ 38.000, meer dan veel consumenten zich kunnen veroorloven of bereid zijn te betalen.

Bovendien realiseren veel Amerikanen zich dat ze zich geen zorgen hoeven te maken dat ze een ratelvanger kopen die constant in de winkel staat. Auto’s en vrachtwagens van recente vintage zijn beter gemaakt dan die van een paar decennia geleden, en zeker vergeleken met de voertuigen waar Ralph Nader tegen vocht in zijn boek uit 1965, ‘Unsafe at Any Speed’.

Neem Susan Sutherland, een techneut in Bradley Beach aan de Jersey Shore, die liever nieuwe auto’s koopt, maar onlangs een Nissan Rogue uit 2016 kocht omdat de kosten van nieuwe voertuigen haar afschrikken. “Ik betaalde $ 42.000 voor het eerste huis dat ik kocht,” zei ze. “Ik kon me niet voorstellen dat ik bijna zoveel zou betalen voor een auto.”

Vóór het coronavirus reed mevrouw Sutherland regelmatig met de trein naar New York City, Washington en daarbuiten om de heavy-metalband van haar zoon, Tooth Grinder, te zien. Maar na een zware strijd met het coronavirus, waaronder twee ziekenhuisopnames, besloot ze haar Mitsubishi SUV uit 2008 in te ruilen voor een nieuwere auto waarop ze kon vertrouwen voor langere reizen.

Ze betaalde $ 13.500 voor de Rogue, die vol zit met verwarmde stoelen en andere franje. “Ik ben er dol op”, zei ze. “Ik ben erg blij.”

Andere consumenten zijn aangetrokken tot gebruikte auto’s omdat er nog steeds niet zoveel nieuwe auto’s zijn om uit te kiezen. Hoewel autofabrikanten hun fabrieken opnieuw hebben opgestart nadat ze de productie van eind maart tot half mei ongeveer 60 dagen hadden stilgelegd, hebben ze de verloren tijd niet ingehaald.

Volgens Automotive News produceerden autofabrikanten in de eerste zeven maanden van het jaar 6,6 miljoen auto’s en lichte vrachtwagens in Noord-Amerika. Dat waren er drie miljoen minder dan in dezelfde periode in 2019.

In het begin van de pandemie, toen veel mensen vermeden het huis uit te gaan voor alles behalve de meest dringende behoeften, boden autofabrikanten renteloze leningen aan voor wel 84 maanden om kopers te lokken. Nu de voorraden nieuwe auto’s laag zijn, zijn dergelijke genereuze prikkels grotendeels verdwenen.

Maar mensen met een auto om te verkopen hebben nog steeds wat invloed. De sterke vraag naar gebruikte auto’s heeft de inruilwaarde doen stijgen, een zegen voor sommige autokopers. Mevrouw Sutherland was geschokt toen ze $ 2.000 kreeg voor haar Mitsubishi, die 245.000 mijl op de teller had.

In juli ontdekte Edmunds dat de gemiddelde inruilwaarde met bijna $ 2.000 steeg tot iets meer dan $ 14.000.

AutoNation, een keten van 325 dealers in het zuiden en westen, is begonnen met het kopen van auto’s van iedereen die een voertuig naar een van zijn winkels brengt – of die eigenaar nu op zoek is naar een nieuwe of niet – en verkopers worden ter plekke gekortwiekt. Het kocht meer dan 3.500 gebruikte auto’s in juli, tegenover ongeveer 2.000 die het normaal gesproken in een maand koopt, zei Marc Cannon, een executive vice-president bij het bedrijf.

Net ten noorden van Chicago, in Antioch, Illinois, heeft Mark Scarpelli personeel bij de Chevrolet-, Kia- en Chrysler-dealers van zijn familie die op zoek zijn naar gebruikte auto’s die te koop staan. “We plaatsen advertenties op internet, op Facebook en op Instagram”, zei hij.

De zaken zijn zo levendig dat gebruikte auto’s met een lage kilometerstand niet lang op de dealerkavels blijven staan. De heer Silverleib, de Honda-dealer in Massachusetts, zei dat voertuigen zoals de Pilot die hij aan mevrouw Cray heeft verkocht, slechts enkele uren mee kunnen gaan.

‘Ze zijn weg voordat we foto’s van ze kunnen maken,’ zei hij. “Ze verschijnen zelfs nooit op de website.”

Dit bannerjaar voor de gebruikte auto zal – onvermijdelijk – eindigen. Autofabrikanten zullen de productie inhalen, het aantal dealers zal weer aanzwellen met nieuwe voertuigen en verleidelijke verkoopprikkels zullen terugkeren, zei Jessica Caldwell, een senior analist bij Edmunds. Maar de vraag naar gebruikte auto’s kan stevig blijven als de pandemie in de herfst verergert en de economie verder verzwakt, zelfs als het aanbod van nieuwe auto’s verbetert.

‘Het zal niet eeuwig duren,’ zei mevrouw Caldwell. “Maar voor nu is het een mooi moment om een ​​gebruikte auto in te ruilen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *