Ferrari rolt zijn rode mouwen op

Dit jaar was zeer uitdagend voor de CEO van Ferrari, Louis Camilleri.

Zoals veel autofabrikanten is ook Ferrari gekwetst door de pandemie. Vorige maand maakte het bedrijf, waar ook het Formule 1-team deel van uitmaakt, een omzet van $ 675 miljoen in het tweede kwartaal bekend, een daling van ongeveer $ 1,2 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar, nadat de lockdown Ferrari dwong om 2.000 auto’s minder te produceren.

De problemen zijn even acuut in de Formule 1. Het team heeft 61 punten behaald in de eerste zeven ronden van het seizoen, het laagste niveau sinds 2009. In een interview zei Camilleri: “Het valt niet te ontkennen dat we een heel moeilijk seizoen hebben.”

Het zou gemakkelijk zijn voor Camilleri om veranderingen aan te brengen, vooral aan de top, iets wat het bedrijf in de loop der jaren met regelmaat heeft gedaan. Mattia Binotto werd in januari 2019 aangesteld als teambaas en is Ferrari’s vierde sinds Jean Todt eind 2007 zijn functie neerlegde. Ter vergelijking: Christian Horner is sinds 2005 teambaas van Red Bull en Toto Wolff leidt sindsdien Mercedes Motorsport 2013.

“Ik moet zeggen dat ik alle vertrouwen heb in Mattia Binotto en zijn team”, zei Camilleri. “De resultaten zijn er niet om te bewijzen wat ik zeg, maar deze dingen kosten tijd. Helaas was er in het verleden te veel druk en een geschiedenis van mensen die zijn losgelaten. Er was een beetje een draaideur-sfeer, en daar maak ik een einde aan.

“Wat we nodig hebben is stabiliteit en focus. Als je kijkt naar Red Bull’s periode van het winnen van kampioenschappen, Mercedes vandaag, behalve talent, was een van de belangrijkste dingen die ze hadden stabiliteit, en dat is iets dat ons team eerlijk gezegd heeft ontbroken.”

Hij prees het Todt-tijdperk, waarin het team in 1999 de eerste constructeurstitel in 16 jaar won. Van 2000 tot 2004 won Ferrari nog eens vijf teamkampioenschappen en Michael Schumacher vijf coureurstitels.

“Als ik terugkijk op het kaliber van Jean Todt, Michael Schumacher, Ross Brawn [destijds technisch directeur] en al die jongens, kostte het ze zes jaar om te bereiken wat ze uiteindelijk werden: dit fenomenale winnende team”, zei hij. .

“Dus ik wil ervoor zorgen dat de stabiliteit op zijn plaats blijft, ondanks de ongelooflijke druk die er op het team is, vooral van de Italiaanse media, die soms behoorlijk brutaal zijn en roepen om koppen te rollen, maar dat is niet de oplossing. Dit betekent echter niet dat we niet overwegen om extra vaardigheden en middelen in het bestaande team te injecteren.”

Het is 12 jaar geleden dat Ferrari een constructeurstitel won en 13 jaar geleden dat een coureur kampioen werd. Om dat probleem op te lossen, werd Sebastian Vettel in 2015 overgenomen van Red Bull, waar hij vier coureurstitels had gewonnen.

Maar zijn overstap viel samen met de dominantie van Mercedes en zijn coureur Lewis Hamilton, en sindsdien hebben Vettel noch Ferrari nog een titel gewonnen. In mei maakte Ferrari bekend dat Vettel voor komend seizoen vervangen zou worden door de McLaren-coureur Carlos Sainz Jr.

“Dat was geen gemakkelijke beslissing, maar we hebben er, zoals je je kunt voorstellen, veel over nagedacht”, zei Camilleri. “Sebastian heeft veel waarde toegevoegd aan Ferrari, maar uiteindelijk moesten we beslissen over de toekomst op langere termijn.” Hij voegde eraan toe dat het hebben van Sainz samen met de coureur Charles Leclerc “in termen van onze toekomstplannen beter paste.”

Dus Binotto, die onder Todt werkte, brengt veranderingen aan. Hij zei dankbaar te zijn voor de steun van Camilleri en John Elkann, de voorzitter.

“Het is niet de eerste keer dat we moeilijke seizoenen hebben gehad bij Ferrari”, zei Binotto. “Ik weet nog heel goed hoe moeilijk het is, dus toen ik deze baan aannam, verwachtte ik zeker moeilijke tijden.

“En als je in die tijd bent, is het belangrijk om de stabiliteit te behouden, gefocust te blijven en er als team echt voor te zorgen dat als er iets is dat moet worden aangepakt of verbeterd, je de juiste beslissingen neemt en vooruit gaat voor iets beter.”

Begin augustus legde hij de nevenfunctie van hoofd van de technische dienst neer, die werd gereorganiseerd.

“Nu hebben we mensen in de juiste rollen, met volledige verantwoordelijkheden, duidelijke doelstellingen en volledige empowerment om hun werk te doen”, zei Binotto. “Van mijn kant zijn er veel dingen die ik moet doen, zeker in de gaten houden en ze in de juiste positie houden om te leveren.”

De veranderingen werden begeleid door Camilleri, die na zijn benoeming in 2018 erkende dat hoewel er “talent, toewijding en passie” was en een arbeidsethos die hij “vrij buitengewoon” vond, er ook ruimte was voor verbetering.

Camilleri, die ook voorzitter is van Philip Morris International, zei dat Ferrari opereerde met “een relatief kortetermijnvisie”, waarbij de werknemers onafhankelijk werkten in plaats van als een team. “Ik heb een langetermijnstrategie ingevoerd, met name in termen van investeringen, waardoor onze kapitaaluitgaven zijn verdubbeld”, zei hij, die is gestegen tot $ 887 tot $ 946 miljoen, een stijging van $ 414 tot $ 437 miljoen.

“Mensen meer in teams laten werken, dat kost altijd wat tijd”, zegt hij. “Je verandert culturen niet van de ene op de andere dag.”

Camilleri’s plannen omvatten ook het evalueren van andere raceprogramma’s. Ferrari overweegt IndyCar en rijdt voor het eerst op Le Mans in de prototypecategorie. Het heeft traditioneel alleen in de GT-klassen geracet.

‘We bestuderen Indy,’ zei hij. “Het hangt enigszins af van de flexibiliteit in termen van hun toekomstige regelgeving,” voegde hij eraan toe, opmerkend dat het chassis en de aerodynamica vrij standaard zijn, “wat we begrijpen dat ze hebben gedaan als een kostenbeheersingsoefening.”

Maar het bedrijf overweegt niet om deel te nemen aan de Formule E, ondanks de veldteams van andere autobedrijven in de raceserie voor elektrische auto’s.

“We denken niet dat het per se relevant is voor de weg, terwijl veel Formule E erg gestandaardiseerd is”, zei hij. “We gaan graag naar plekken waar we ons kunnen onderscheiden. Het is moeilijk om te zien waar je een concurrentievoordeel kunt krijgen.”

Een terugkeer naar het front in de Formule 1 is het primaire doel van Ferrari.

In een interview met de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport eind juli zei Elkann dat Ferrari “niet competitief” was en dat het doel was “om vanaf 2022 een nieuwe cyclus te starten”, wanneer er een grote verandering zal komen in de Formule 1 reglementen bedacht om nauwere races te creëren.

Wolff zei destijds verrast te zijn door de opmerking. “Is het echt mogelijk om twee seizoenen tegelijk te schrappen om ons voor te bereiden op 2022?” hij vroeg.

“We mogen pas in januari volgend jaar beginnen met de ontwikkeling van de nieuwe auto, wat betekent dat zelfs als je dit seizoen afschrijft, het je geen voordeel zal opleveren”, voegde hij eraan toe.

Günther Steiner, de teambaas van Haas, zei dat hij de positie van Elkann begreep. Het team gebruikt Ferrari-motoren en Haas weet dat ze te weinig vermogen hebben.

“Ik ben me bewust van de situatie waarin we ons bevinden en ik zie wat Ferrari doet en de positie waarin ze zich bevinden, dus ik was niet erg verrast door de verklaring van de heer Elkann,” zei hij.

Camilleri denkt dat Ferrari in 2022 een einde kan maken aan de dominantie van Mercedes. “Ik hoop dat we tegen 2021 dit seizoen zeker kunnen verbeteren”, zei hij.

“Voor 2022 komen de nieuwe regels in het spel, en elke keer dat er een enorme revolutie is geweest op het gebied van het technische kader, geeft het teams de kans om een ​​van de anderen te zijn. Dat is onze hoop.

“We hebben het talent, de arbeidsethos en de vastberadenheid om daar te komen, en ik ben ervan overtuigd dat we daar weer zullen strijden.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *