Dennis Williams, voormalig UAW-leider, wordt beschuldigd van samenzwering

De federale aanklagers hebben donderdag een voormalige president van de vakbond United Auto Workers, Dennis Williams, aangeklaagd voor samenzwering om vakbondsfondsen te verduisteren voor persoonlijke uitgaven en luxe reizen. Hij is de vijftiende verdachte in een breed onderzoek naar corruptie bij de vakbond.

De heer Williams, 67, de UAW-president van 2014 tot 2018, gebruikte vakbondsgeld om privévilla’s in Palm Springs, Californië, dure sigaren, golfkleding, greenfees op golfbanen en weelderige diners te betalen, volgens documenten ingediend door openbare aanklagers in de federale rechtbank in Detroit.

Het ministerie van Justitie stelt dat de heer Williams samenspande met zijn directe opvolger, Gary Jones, die in juni schuldig pleitte aan soortgelijke aanklachten, en verschillende andere hoge UAW-functionarissen.

Matthew J. Schneider, de Amerikaanse advocaat voor het Eastern District van Michigan, beschreef het onderzoek als het grootste in zijn soort naar een vakbond.

“Deze zaak is zeer ontmoedigend”, zei hij donderdag in een interview. “Het klaagt een president van de UAW aan, en hij spande samen met een andere president van de UAW. Het is een schande om te bedenken dat deze misdaden zo ver in de gelederen van de vakbond reiken.”

Advocaten van de heer Williams reageerden niet op verzoeken om commentaar. Een persoon die dicht bij de heer Williams stond, ontkende eerder aan The New York Times enkele van de beschuldigingen tegen hem.

Het onderzoek heeft vragen doen rijzen over de vraag of de federale regering zou proberen de controle over de UAW over te nemen, zoals het deed met vakbonden zoals de International Brotherhood of Teamsters.

De heer Schneider zei dat hij de UAW niet onder federaal toezicht wilde plaatsen. “Ik wil de vakbond niet leiden. Ik wil dat de mannen en vrouwen van de vakbond het leiden’, zei hij. “Dat gezegd hebbende, alle opties liggen op tafel.”

Het onderzoek van de UAW dateert van ten minste 2015 en heeft geleid tot schuldbekentenissen van ten minste 11 vakbondsfunctionarissen en drie voormalige leidinggevenden van Fiat Chrysler.

“Elke schending van de ambtseed van de heer Williams en zijn verantwoordelijkheid om toezicht te houden op onze leden en hun heilige contributiegelden, moet terecht strafrechtelijk worden bestraft”, zei de huidige voorzitter van de vakbond, Rory Gamble, in een verklaring. “De ontwikkeling van vandaag is een trieste dag voor UAW-leden.”

De heer Gamble, die president werd nadat de heer Jones in november aftrad, heeft zijn financiële praktijken veranderd en heeft geprobeerd de samenwerking met aanklagers te vergroten.

De heer Schneider prees het nieuwe leiderschap van de vakbond voor het aanbrengen van veranderingen en het assisteren van zijn kantoor bij het onderzoek. “Onze teams werken samen en we hebben regelmatig discussies, en ze waren erg positief”, zei hij.

De heer Schneider voegde eraan toe dat hij hoopte dat de vakbond tegen het einde van het jaar de nodige hervormingen zou doorvoeren.

De vakbond stopte dit jaar met het betalen van de juridische kosten van de heer Williams en liet hem $ 56.000 terugbetalen voor persoonlijke reizen en huisvesting die in rekening waren gebracht aan de UAW. Vorig jaar nam de vakbond een luxe bejaardentehuis terug dat het voor de heer Williams had gebouwd op een UAW resort aan het meer in het noorden van Michigan.

Aanklachten tegen prominente vakbondsleiders zijn zeldzaam. Voordat de heer Jones in maart werd aangeklaagd, was Roy L. Williams de laatste grote vakbondspresident die in een strafzaak werd beschuldigd, toen de president van de International Brotherhood of Teamsters. Hij werd in 1981 aangeklaagd en beschuldigd van samenzwering om een ​​senator om te kopen in een poging de deregulering van de vrachtwagenindustrie te doen ontsporen.

Een paar jaar eerder werd Joseph P. Tonelli, een topfunctionaris van de AFL-CIO die ook voorzitter was van de United Paperworkers International Union, beschuldigd van het helpen verduisteren van $ 360.000 van de vakbond. Beide ambtenaren uit die eerdere periode werden veroordeeld.

Het UAW-onderzoek heeft de medewerking van verschillende topfunctionarissen van de vakbond ingeschakeld. Volgens een overeenkomst met federale aanklagers erkende de heer Jones dat hij meer dan $ 1 miljoen aan vakbondsfondsen had gebruikt voor vakantieverhuur, golfuitjes, kleding, sterke drank en dure maaltijden. Volgens de aanklagers heeft de heer Jones zo’n 60.000 dollar uitgegeven aan sigaren en rookgerei.

De pleidooiovereenkomst gaf aan dat een UAW-officier, die door de rechtbank wordt aangeduid als ambtenaar B, had aangedrongen op het gebruik van vakbondsgeld op manieren die hem en andere functionarissen ten goede zouden komen. Vakbondsfunctionarissen hebben eerder bevestigd dat ambtenaar B de heer Williams is.

In hun rechtszaak op donderdag zeiden officieren van justitie dat bij de samenzwering ook drie andere vakbondsmedewerkers betrokken waren, geïdentificeerd als UAW-functionarissen C, D en E.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *