Alles over rotondes

In New England worden ze rotaries genoemd; in New Jersey, rotondes; en in een groot deel van de rest van de Engelssprekende wereld rotondes. Veel gefrustreerde automobilisten hebben misschien een kleurrijkere naam.

Er is een kruispunt in Farmington Hills, Michigan, dat sommige automobilisten proberen te vermijden. De statistieken tonen aan dat deze kruising, waar de zwaar bereisde 14-Mile en Orchard Lake Roads samenkomen, in 2019 het op twee na gevaarlijkste kruispunt in de staat was, volgens Michigan Auto Law.

Het is een rotonde, een technisch concept voor snelwegen dat bedoeld is om ongevallen en opstoppingen te verminderen. In dit geval heeft het aantoonbaar het tegenovergestelde effect gehad. Statistieken van Michigan Auto Law geven aan dat het de plaats was van 178 ongevallen en 22 gewonden in 2019. Het gevaarlijkste kruispunt van de staat? Het is ook een rotonde.

New Jersey heeft sinds 1925 rotondes met een grote diameter, maar in de afgelopen jaren hebben rotondes met een kleinere diameter, die op dezelfde manier werken, maar naar verluidt veiliger zijn, enkele vervangen. Gezien de verminderde snelheid van de kleinere cirkel, is het gemakkelijker voor inkomende bestuurders om samen te voegen. Andere verouderde rotondes in New Jersey hebben plaatsgemaakt voor kruispunten met verkeerslichten. Of die cirkelvormige kruispunten nu rotondes of rotondes zijn, een generatie chauffeurs aan de oostkust die Jersey Shore-gemeenschappen bezoeken, hebben hun tanden op elkaar geklemd tijdens het navigeren.

Rijden op een rotonde kan intimiderend zijn voor niet-ingewijden, maar in werkelijkheid is het niet erg moeilijk als het correct wordt gedaan. Wetshandhavers adviseren automobilisten die het kruispunt naderen te vertragen en voor te wijken voor voetgangers of voertuigen die van links naderen voordat ze naar binnen gaan. Als er meer dan één rijstrook is, gebruik dan de linkerrijstrook om een ​​bocht naar links uit te voeren op een conventioneel kruispunt en de rechterrijstrook om rechtsaf te slaan. Of gebruik een van beide rijstroken om verder te gaan op de weg van waaruit u bent binnengekomen.

Veel automobilisten worden ongerust als ze een rotonde naderen op de kruising van drukke wegen. Sommigen zullen agressief remmen vlak voordat ze binnenkomen of niet toegeven aan automobilisten die zich al op het kruispunt bevinden; anderen veranderen van rijstrook terwijl ze in de cirkel zijn. Sommigen stoppen in de cirkel en denken dat ze moeten toegeven aan voertuigen die proberen binnen te komen. Elk van deze acties kan een botsing veroorzaken, en statistieken tonen aan dat ze dat vaak doen.

Statistieken tonen ook aan dat rotondes over het algemeen minder gevaarlijk zijn voor mensen dan kruispunten met signaallichten (hoewel hetzelfde niet kan worden gezegd voor de voertuigen). Het Insurance Institute for Highway Safety merkt op dat het betreden van een rotonde bestuurders dwingt te vertragen, en omdat de voertuigen in één richting cirkelen, zijn dodelijke frontale en haakse botsingen onwaarschijnlijk. Als ze goed zijn ontworpen met trottoirs aan de rand, zouden ze ook veiliger zijn voor voetgangers. De Federal Highway Administration zegt dat rotondes het aantal ongevallen met ernstig letsel met 78 tot 82 procent verminderen in vergelijking met kruispunten met verkeerslichten.

Zowel verdedigers als critici van rotondes noemen een gebrek aan opleiding en training als reden voor de frequentie van rotondeongevallen in de Verenigde Staten.

In Groot-Brittannië dateren rotondes uit het begin van het autotijdperk, dus de meeste chauffeurs leren er op jonge leeftijd mee om te gaan en lijken minder moeite te hebben dan Amerikaanse chauffeurs – denk aan de mislukte introductie van Chevy Chase op een rotonde in Londen in de film “European Vacation ” — maar Britse rotondes zijn verre van ongevalsvrij. Statistieken die op de Gov.UK-website worden geciteerd, geven aan dat onder de kruispuntongevallen in 2018 iets meer kleine incidenten, maar minder ernstige ongevallen plaatsvonden op rotondes dan op kruispunten.

Ondanks de relatief goede reputatie van Britse rotondes, worden sommige ervan vervangen door kruispunten met signalisatie, volgens een artikel uit 2015 in The Guardian. Het artikel stelt dat verkeersdeskundigen in Britse steden hebben besloten dat verkeerslichten een betere doorstroming van het verkeer mogelijk maken en veiliger zijn voor fietsers. Zo verdwijnen sommige van de 25.000 Britse rotondes, terwijl andere alleen verkeerslichten toevoegen die de toegang tot de rotonde regelen. Sommigen die debatteren over het verschil tussen rotondes en rotondes beweren dat het toevoegen van signaallichten ze in rotondes verandert. Verwarrend, niet?

De Britten zijn niet de enigen die constateren dat fietsen en rotondes misschien niet goed in elkaar passen. Een rapport uit 2011 over het gebruik van rotondes door het Michigan Department of Transportation zei dat de conversie van rotondes het aantal fiets- en auto-ongevallen met letsel heeft doen toenemen. Met de wereldwijde druk om meer te fietsen en minder te rijden, is dat een belangrijk nadeel.

Terwijl Groot-Brittannië rotondes heeft geëlimineerd, breidt Frankrijk zijn selectie van meer dan 30.000 uit. De inwoners van Abbeville, die geen verkeerslichten hebben en een overvloed aan rotondes, hebben ontdekt dat ze het leven op de weg aangenamer maken. Maar hoewel de Fransen het concept over het algemeen omarmen, is niet alles helemaal goed. Critici beweren dat de cirkelvormige kruispunten een symbool zijn van de overmatige afhankelijkheid van de natie van auto’s en stadsuitbreiding.

Rotondes werken goed in Abbeville omdat het verkeer matig tot licht is. Op plaatsen waar veel verkeer is, ontstaan ​​er problemen. In een document uit 2007 waarin het rotondebeleid van Los Angeles wordt geschetst, wordt opgemerkt dat bij veel verkeer de diameter van de rijbaan moet toenemen. Dat leidt weer tot hogere snelheden, verminderde veiligheid en verminderde efficiëntie.

Hoewel veel automobilisten zich in het begin ongemakkelijk voelen bij het nemen van rotondes, verbetert hun mening over rotondes naarmate ze langer worden gebruikt. Een onderzoek in de staat Washington door het Insurance Institute for Highway Safety toonde aan dat vóór de bouw slechts 32 procent de voorkeur gaf aan rotondes, maar nadat ze erop waren gereden, vond 63 procent ze leuk. Andere onderzoeken laten vergelijkbare resultaten zien. Als er een consensus is van de rotonde, lijkt het erop dat ze goed werken waar het verkeer redelijk licht is en automobilisten bekend zijn met het concept, maar dat ze een belemmering kunnen vormen als aan een van deze voorwaarden niet wordt voldaan.

De vraag kan uiteindelijk neerkomen op “Houden robots van rotondes?” Autonome auto’s met een overvloed aan sensoren en microprocessors aan het stuur zouden geen probleem moeten hebben om de lastigste cirkelvormige kruispunten te doorkruisen, maar meng die kunstmatig intelligente voertuigen met een vloot van oude auto’s en de resultaten kunnen interessant zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *